ČAČIĆ SAVJETUJE

'Javnu upravu skresati za 15 posto, a županije ukinuti'

Bionic
Reading

Radimir Čačić javno je pozvao premijera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića na razgovor, nakon što se iduće nedjelje i službeno formira njegova Narodna stranka - Reformisti. Naravno, ako Milanović za to bude spreman - a Čačić mu toplo preporučuje da bude. Prije dva dana vladajućima je savjetovao da javnu upravu skrešu za 15 posto, a županije ukinu

'Nećemo rušiti Vladu i ne možemo je natjerati da dokaže svoju sposobnost i organiziranost, ali u svakom trenutku možemo spriječiti da vuku poteze protiv vlastitog programa', pohvalio se Čačić. Njegova stranka u osnivanju već ima dva saborska zastupnika, koja mogu biti presudna u situaciji kada je Vlada formalno izgubila većinu i ovisi samo o zastupnicima manjina.

'U dva dana Sabora dva puta su izgubili kvorum, a trećeg dana zastupnici su na putu...' rastumačio je Čačić omjer snaga u parlamentu.

Njegov NSR formalno će biti osnovan posljednje nedjelje u rujnu u zagrebačkom hotelu Westin, gdje je svojedobno osnovan i HNS, a budući predsjednik stranke pohvalio se da mu je prišla ogromna većina nekadašnjih osnivača Hrvatske narodne stranke - iako će dobro paziti da na terenu konce ne preuzmu ljudi koji su se u HNS-u pokazali neuspješnima. Nova stranka u početku će, tvrdi, imati 3.500 članova, a na unutarstranačkim izborima vrijedit će pravilo 'jedan član - jedan glas'.

'U hrvatskoj politici imamo spektar parazitskih stranaka, poput HSS-a i HSLS-a, koji su se zalijepile za HDZ, ili HNS-a koji je uz SDP. Taj HNS do jučer je imao svoju utvrdu u sjevernim županijama, a danas je to utvrda Reformista, pa oni moraju biti na uzici SDP-a. Mi nemamo ambiciju skupljati protestne glasove i napuhavati balone, ne želimo biti velika, nego bitna stranka', objasnio je Čačić. Po njemu, za formiranje buduće vlade neće biti presudno petnaestak, nego samo tri glasa u Saboru - a po njegovoj računici to bi mogli biti upravo Reformisti.

'Nećemo koalirati ni s SDP-om ni s HDZ-om, nego samo sa strankama centra, a tamo danas nema nikoga', tvrdi Čačić. Potvrđeno je da je u njegove redove prešao Joško Dvornik, dugogodišnji predsjednik splitskog gradskog i županijskog ogranka HNS-a.

Čačić: Župani nemaju nikakva posla, govorim to iz vlastitog iskustva

U raspravu oko javne uprave i lokalne samouprave čelnik reformista Radimir Čačić uključio se na sebi svojstven način: otvoreno, beskompromisno i - dvojbeno.
Govoreći o reformi javne uprave na tribini 'Hrvatska danas i sutra', koja je preksinoć održana u Rabuzinovu domu u Novom Marofu, ponovio je da je broj zaposlenih potrebno smanjiti za 15 posto, zbog čega je nužno uvesti praćenje uspješnosti zaposlenih.

Isto tako, ponovo je ukazao na nužnost decentralizacije države kako bi se 10 posto poreznih prihoda, kojima raspolaže lokalna samouprava, najprije podiglo na 20, zatim na 30 posto, što je prosjek EU-a. Čačić je govorio i o potrebi ustroja sedam regija, pri čemu bi Međimurje i Istra zbog snažnog identiteta zadržale status regija u državi u kojoj bi nakon reforme lokalne samouprave ostalo 100 profesionalnih općina i gradova.

'Županije bi trebalo ukinuti jer župani ionako nemaju nikakva posla. To jako dobro znam jer sam i sam bio na toj poziciji', naglasio je Čačić koji je za varaždinskog župana izabran 2005. godine, ali je 2008. smijenjen.
Dok je Čačić za svoj pad okrivljavao političku trgovinu između Sanadera, Čehoka i Friščića, koji su se zabrinuli zbog koalicijskog povezivanja stranaka lijevog centra, županijski vijećnici HSS-a, HDZ-a, HSLS-a, HSP-a i dvoje bivših HNS-ovaca koji su digli ruku za njegovu smjenu, isticali su kao razlog tome njegovu rastrošnost i autokratsko vladanje, budući da su sjednice županijskih poglavara održavane iza zatvorenih vrata.

Potonji su posebno ukazivali na neodgovorno trošenje proračunskog novca kroz javno-privatno partnerstvo, koje je bio apsolutna novost u Hrvatskoj, izuzme li se Koprivnica. Prema tom modelu najprije je obnovljena varaždinska Županijska palača, a za potrebe nastave u jednoj smjeni dograđene su 24 osnovne škole te je izgrađeno 12 dvorana, odnosno pet srednjih škola i tri sportske dvorane. Trošak obnove Palače iznosio je 24 milijuna kuna, dok su troškovi dogradnje školskih učionica i izgradnje sportskih dvorana ukupne površine oko 35 tisuća 'kvadrata', prelazili 830 milijuna kuna, koje će Varaždinska županija, odnedavno uz pomoć države, vraćati gotovo do 2040. godine. Kroz cijelo to vrijeme privatni investitor, koji je gradio i financirao gradnju, trebao bi i održavati objekte, ali to je upitno budući da je završio u stečaju, a i njegove tvrtke kćeri za posebne namjene postale su predmet sudskih postupaka.

Dok je Čačić bio varaždinski župan, uveden je još jedan jedinstven projekt: sustav objedinjenog vođenja računa (cash pooling) u koji su se trebale uključiti općine i gradovi s područja Varaždinske županije, koja je 2007. od Fime Milana Horvata kupila dionice Vaba banke. Kupnja je realizirana preko Gara Secundusa, poduzeća u vlasništvu Garancijske agencije Varaždinske županije, koje je ove godine otišlo u stečaj i otvorilo dvojbe o (milijunskoj) šteti.

Unatoč zahtjevnosti spomenutih triju projekata iz njegova mandata - JPP, kupnja dionica Vaba banke i cash pooling – Čačić danas tvrdi da kao župan nije imao posla. To možda govori o njegovoj energiji, ali sasvim sigurno postavlja pitanje što bi tek ostalo od Varaždinske županije da je imao posla...