NOVI INFORMACIJSKI SUSTAV

Javni bilježnici predlažu uvođenje e-ovrhe

ovrha

ovrha

Izvor: Cropix / Autor: Elvir Tabakovic

Javni bilježnici planiraju do 2018. uvesti novi informacijski sustav, pa resornim ministarstvima predlažu nekoliko zajedničkih projekata, među kojima je i e-ovrha na temelju vjerodostojne isprave, čime bi ovršni postupci bili bolje upravljani, a njihovi troškovi manji

U planu je izrada novoga središnjeg informacijskog sustava za osnovno poslovanje javnih bilježnika koji će zamijeniti dosadašnje programe, najavila je predsjednica Hrvatske javnobilježničke komore Lucija Popov na okruglom stolu 'Javni bilježnik – jamac pravne sigurnosti'.

Komora predlaže uvođenje elektroničke ovrhe

Ta će se aplikacija, po njezinim riječima, početi koristiti 2018. i bit će temelj za osnivanje e-arhiva javnobilježničkih isprava. Njome će se poslovanje javnobilježničkih ureda optimizirati i standardizirati, postati sigurnije te omogućiti jednostavnu dostupnost informacija iz različitih izvora.

Javnobilježnička komora ministarstvima pravosuđa i financija predlaže nekoliko zajedničkih projekata, uključujući i elektroničku ovrhu koja bi se putem suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija obavljala ne temelju vjerodostojne isprave.

E-platni nalog uspješno se provodi u Mađarskoj, a kako bi e-ovrha na temelju vjerodostojne isprave bila omogućena u Hrvatskoj neophodne su izmjene Ovršnog zakona, rekla je Popov. E-ovrhom smanjuju se troškovi ovršnog postupka, podiže razina obaviještenosti ovršenika i ovrhovoditelja, te osigurava bolje upravljanje i nadziranje postupka.

Hrvatska javnobilježnička komora smatra da bi povećanju pravne sigurnosti pridonijelo i uvođenje novih registara među kojima su registar bračnih ugovora, registar ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, te registar punomoći. Na okruglom stolu predloženo je i podnošenje e-prijave poreza na promet nekretnina te nadogradnja sustava e-tvrtka

Akademik Jakša Barbić ukazao je na važnost javnih bilježnika kod osnivanja trgovačkih društva, ustvrdivši kako se bez njih ne može zamisliti funkcioniranje trgovačkih društava. Bilježnik je osoba od javnog povjerenja koja je neutralna, a utvrđuje činjenice i identitet osoba u funkcioniranju dioničkog ili bilo kojeg drugog trgovačkog društva, rekao je Barbić.

Opasna registracija putem interneta

Komentirajući inicijativu iz Europske unije da se jednostavna trgovačka društva registriraju putem interneta, Barbić je rekao da je ključno pitanje utvrditi identitet osobe koja će se tako upisati.

'S jedne strane, postoje vrlo strogi propisi protiv pranja novca no, s druge strane, vi možete ukrasti nečiji identitet, preko interneta osnovati tvrtku, a da nitko ne pita tko ste ili tko stoji iza vas', kazao je. Smatra kako bi to bilo vrlo rizično, odnosno da bi bilo pogubno s tim ići dalje dok se ne pronađe sustav utvrđenja identiteta osobe.

Javni bilježnici su u srijedu, u sklopu tjedna obilježavanja Europskog dana pravosuđa, održali dan otvorenih vrata u oko 150 ureda u svim županijama i 64 grada, sa ciljem da širu javnost upoznaju s javnim bilježništvom i osluhnu eventualne primjedbe i probleme.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!