RAT ZA SPLITSKO UGOSTITELJSTVO

Javio se 'reketar': Baldasar je kao Ilija Čvorović

16.09.2014 u 07:49

Bionic
Reading

Splitski ugostitelj Goran Kačunić, kojega je gradonačelnik Ivo Baldasar u razgovoru za tportal optužio za reket i ucjenjivanje, u ponedjeljak ujutro podnio je tužbu zbog klevete. To je tek jedan korak u otvorenom ratu za Turističku palaču, montažni objekt na samoj Rivi koji Baldasar namjerava dati na 30-godišnje 'plodouživanje' tvrtki Valleus, njemu bliskog poduzetnika Stipe Mađora

Kačunić je također poslao ponudu na raspisani javni natječaj, no eliminirana je iz proceduralnih razloga - premda je za dugogodišnje gospodarenje objektom na Rivi ponudio 30 posto veću mjesečnu najamninu. Rat s gradonačelnikom u lokalnim medijima traje već tjednima, a novu rundu predstavlja Baldasarov nalog komunalcima da uklone ilegalne Kačunićeve štekate koji se godinama množe oko derutne Turističke palače.

'Ako ga 'reketarim već duže vrijeme', kako se izrazio, zašto me odmah nije prijavio za kazneno djelo? Molim ga da me prijavi odmah, da ponese argumente sa sobom i da se vidimo pred sudom jer ja nosim tužbu protiv njega. Ako me ne prijavi, znači da govori bez osnove. On je gradonačelnik Splita i mora znati i paziti što govori, mora biti odgovoran pred građanima za sve što izjavi. Tražit ću naknadu za klevetu od 200 tisuća kuna i sve što dobijem poklonit ću Domu za nezbrinutu djecu', kaže Kačunić za tportal.

Vršim pritisak na njega. Kako? Čime? Na koji način? Moje poduzeće ima u najmu od Grada oko 1.600 kvadrata štekata i oko 400 kvadrata zatvorenih prostora; sve što imamo je u vlasništvu Splita. Na ime svih najmova, članarina, prireza, spomeničkih renti, komunalnih naknada, parafiskalnih nameta i poreza na potrošnju plaćamo preko 350 tisuća kuna svaki mjesec, a da bismo uopće sudjelovali na ovom natječaju, trebali smo priložiti potvrdu da nemamo nikakvih dugovanja. Kako mi kao podstanari možemo vršiti pritisak na vlasnika tih prostora? To bi valjda bio prvi put u povijesti da podstanar reketari gazdu', bijesan je Kačunić. Njegova tvrtka zapošljava 218 ljudi, od čega oko 95 studenata i učenika u sezoni, a tvrdi da plaće nikada nisu zakasnile nijedan dan i da bi ga 'barem zbog toga Baldasar trebao poštivati'.

'U sedamnaest godina smo plaćajući svoje obveze preplatili vrijednost zgrade Turističke palače barem tri puta, a u to vrijeme Grad nije uložio nijednu kunu u njen popravak. I što to uopće znači da 'dižem pobunu protiv njega'?! Eto, postao sam Matij Ivanić...'

Kačunić tvrdi da mu gradske službe punih sedam godina dosljedno prijete rušenjem cijele Turističke palače i da zato nije ulagano u njenu obnovu, a još prije deset godina od konzervatora i komunalaca dobio je dozvolu za ostakljivanje štekata u zimskom periodu. Nalog za rušenje smatra Baldasarovim 'demonstriranjem moći i pokazivanjem mišića', a napominje i da je kao jedan od svojih prvih poteza splitski gradonačelnik odlučio povećati cijenu najma javnih površina za dvadesetak posto.

'Dakle dobro zarađuje na onome što naziva mojim 'vašarom', gdje radi tridesetak ljudi, a on sam našim novcima putuje u Moskvu, Budimpeštu i slično', kaže Kačunić. On i dalje tvrdi da je iz natječaja za Turističku palaču izbačen potpuno nezakonito, a Baldasarova obrazloženja smatra prozirnima: navodni nedostatak dozvole za građenje i izostanak datuma na njegovoj potvrdi o nekažnjavanju mogli su se jednostavno provjeriti, pa je članove sedmeročlane gradske komisije Kačunić prijavio policiji i DORH-u zbog zloupotrebe položaja i ovlasti.

'S obzirom da su našu ponudu, tendenciozno i zbog želje da pogoduju tvrtki Valleusodbacili, pokazali su da ih nije briga za interese grada, nego za svoje osobne interese. Naša ponuda je bila bolja za 8,5 tisuća eura mjesečno, što znači da su oštetili Split za 102 tisuće eura godišnje i preko tri milijuna eura u 30 godina', tvrdi Kačunić.


Gradonačelnikovu želju za provjerom njegove potvrde o kažnjavanju, što je Baldasar također najavio u razgovoru za tportal, ovaj splitski ugostitelj smatra 'nevjerojatnom do morbidnosti'.

'K tome mi je 'napenalio' građevinsku inspekciju s namjerom rušenja mojih štekata, komunalni redari me redovito kontroliraju, ovo ljeto sam imao preko deset kontrola fiskalizacije, zabranio mi je eventualno buduće ostakljenje na Zapadnoj obali, prijavio me je - ne znam direktno ili indirektno - PNUSKOK-u da prekontrolira sve moje ugovore i poslovanje, zbog čega sam već dao iskaz. Zbilja ne znam tko koga ovdje proganja i reketari? Iskreno, Baldasar me podsjeća na lik Ilije Čvorovića iz filma 'Balkanski špijun': umislio je da sam kriminalac. Da imam ijednu mrlju u poslovnom i privatnom životu, još bi me i razapeo', istresao se Goran Kačunić.

Priča o Turističkoj palači, dakako, još nije gotova: Split nestrpljivo čeka sjednicu Gradskog vijeća zakazanu za 30. rujna, na kojoj će se raspravljati o prvom većem projektu gradonačelnika Ive Baldasara...