KRAJ KOMEDIJE

Jasna Paro postaje dopisnica HRT-a iz Bruxellesa?

09.05.2014 u 15:21

Bionic
Reading

Jasna Paro trebala bi postati nova dopisnica HRT-a iz Bruxellesa, doznajemo iz krugova bliskih Prisavlju, i čeka se još samo potpis Gorana Radmana, glavnog ravnatelja HRT-a, koji se trenutno nalazi u Cavtatu

Na taj način bit će okončana višemjesečna komedija oko izbora belgijskog dopisnika koju su izrežirali Radman i njegovi suradnici. Podsjetimo, u Bruxelles je prije nešto više od mjesec dana na četverogodišnji mandat poslan Damir Matković, iznajmljen mu je stan, da bi iz samo Radmanu znanih razloga Matković bio ekspresno povučen.

Razlozi su, kasnije se ispostavilo, ležali u tome što se Matković usprotivio odluci kuće da mu za snimatelja dođe Željko Korpar, dugogodišnji dopisnik iz Bruxellessa, jer je smatrao da je to neracionalno trošenje ljudskih i materijalnih resursa budući da HRT teži ideji da dopisnici budu 'one man band'.

Zbog pisama upućenih javnosti i protivljenja zahtjevima kuće Matković je zaradio opomenu pred otkaz, Korpar je otkaz dao jer je vidio da od Bruxellessa nema ništa, Radman je raspisao novi natječaj, a u Belgiju bi trebala otputovati Jasna Paro. Uz nju u konkurenciji su bili Branimir Farkaš i Tin Kovačić

Paro je dugi niz godina bila dopisnica iz Londona, a po gašenju tog dopisništva vratila se u Zagreb i radila je za vanjskopolitičku redakciju. Početkom godine prijavila se na natječaj za dopisničko mjesto u Washingtonu, ali tamo nije otišla budući da je State Department HRT-u uputio dopis u kojem je stajalo da joj ne mogu dati dozvolu za rad budući da joj je suprug Joško veleposlanik u SAD-u. Amerikanci su se formalno pozivali na Bečku konvenciju koja supružnicima diplomata dozvoljava samo volontiranje, a ne rad u kojemu se ostvaruje prihod.