SRAKIĆEVA BOŽIĆNA PORUKA

Jasenovac je bio politiziran za napade na Crkvu

Marin Srakić

Marin Srakić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Danijel Soldo

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić na božićnom susretu s novinarima u Nadbiskupskom domu u Đakovu predstavio je božićnu pastirsku poruku 'I nastani se među nama'

U njoj se, tijekom ove svećeničke godine, posebna pozornost daje svećeniku koji je, poput Krista, velikog svećenika, 'od ljudi uzet i za ljude postavljen', pozvan živjeti s drugima i za druge, sa svima dijeliti radosti i nade, živjeti iskreno svoju pastirsku ljubav i, učvršćivan u zajedništvu s biskupom, promicati jedinstvo Kristove crkve.

Kazujući kako i svećenik ima ljudske teškoće, borbe i padove, što ga, zajedno s ostalim članovima Božjega naroda stavlja na put trajna obraćenja i poziva na svetost, nadbiskup je posebno potaknuo na molitvu za svećenike i spremnost na zauzimanje za zajedništvo i suodgovornost u svim župama i zajednicama.

U razgovoru s novinarima osvrnuo se i na teme poput komercijalizacije Božića, pristigle sa Zapada, ocijenivši kako Božić sadrži mnogo dublju poruku, na što upozorava Crkva.

'Ne smijemo dopustiti da se dogodi ono što se dogodilo na Zapadu - pjevaju se božićne pjesme, kupuju i dijele darovi, drže koncerti i tako sve do Badnjaka, a kad dođe Božić, ne znaju što bi slavili jer im je Božić prazan', rekao je Srakić.

U drugom dijelu susreta nadbiskup je odgovarao na novinarska pitanja, a na upit je li među predsjedničkim kandidatima, koji su se tijekom dosadašnje kampanje na svoj zahtjev u Đakovu susreli s nadbiskupom, i ime koje će on zaokružiti na izborima 27. prosinca, Srakić je odgovorio da mu njegova služba ne dopušta da na to odgovori.

U vezi s porukom HBK-a u povodu predsjedničkih izbora rekao je da su biskupi pošli od Ustava. 'Predsjednik svoju osobu i službu mora prilagoditi Ustavu - čuvati jedinstvo, integritet, zalagati se za prava svih građana, poštivati vrijednosti, kršćanske i ljudske, koje se gotovo i ne razlikuju. Onaj tko izgubi na ovim izborima treba čestitati pobjedniku i zajedno se s njim nastaviti boriti za Hrvatsku. Među našim kandidatima ima kvalitetnih ljudi', zaključio je nadbiskup.

Osvrnuvši se i na svoj odlazak u Jasenovac te nagradu HHO-a koju je dobio za unapređenje međureligijskog dijaloga i vjersku snošljivost, podsjetio je kako je 'još zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac jasno i glasno tadašnjim vlastodršcima rekao da je Jasenovac ljaga na tijelu hrvatskog naroda, najveća sramota'.

'Mi smo u Jasenovac išli na hodočašće, to je dakle čisto vjernički čin. Neki su taj čin prepoznali kao jedan oblik dijaloga među religijama, ideologijama, narodima... Prije mene u Jasenovac je išao mjesni biskup Škvorčević, čiji je čin odlaska bio, iz meni nepoznatih razloga, zanemaren, medijski nije bio obilježen', rekao je nadbiskup Srakić napominjući da je Jasenovac u proteklo vrijeme manipuliran i politiziran u svrhu napada na Crkvu.

Nadbiskup je napomenuo kako se Jasenovac koristio za optužbe Crkve da nije reagirala, da je šutjela o onome što se ondje događalo, pa čak i da su neki iz Crkve bili tamo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi