UNATOČ RASPUŠTANJU SABORA

Jarnjak i Čehok mogu ostati bez imuniteta

29.10.2011 u 13:01

Bionic
Reading

Nakon što je jučer raspušten Sabor, prestao je rad na plenarnoj sjednici i rad saborskih odbora, no za saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo rad se, ako bude potrebno, i dalje nastavlja

Nakon što je prije nekoliko mjeseci izgubio imunitet te završio u pritvoru zbog malverzacija u kupnji i zamjeni zemljišta, čime je Grad Varaždin oštetio za 29 milijuna kuna, bivši HSLS-ovac Ivan Čehok jučer zahvaljujući bojkotu HDZ-ovaca ipak nije drugi put ostao bez imuniteta.

Ovoga puta je skidanje imuniteta zatražilo Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici koje protiv Čehoka želi pokrenuti kazneni postupak zbog sklapanja štetnog ugovora s varaždinskom gradskom tvrtkom Parkovi, čiji je bivši direktor Miljenko Ptiček optužen za poticanje Čehoka na to nedjelo.

Iako se HDZ-ovci jučer nisu pojavili na sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva, Čehok je od skidanja imuniteta spašen samo privremeno.

Naime, unatoč raspuštanju Sabora, saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo može i u periodu kada Sabor ne zasjeda održati svoju sjednicu. Potvrdio nam je to potpredsjednik MIP-a, SDP-ov Arsen Bauk, ali i njegov stranački kolega Josip Leko

'To je ustavna obveza Mandatno-imunitetnog povjerenstva. MIP radi sve do izbora novog saziva', kazao nam je Leko

U Ustavu je, naime, jasno zapisano: 'Ako Hrvatski sabor nije na okupu, odobrenje da se zastupnik liši slobode ili da se protiv njega nastavi kazneni postupak daje, i o njegovu pravu na imunitet odlučuje, Mandatno-imunitetno povjerenstvo, s time što njegovu odluku mora naknadno potvrditi Hrvatski sabor.'

Drugim riječima, MIP funkcionira kao i u ljetnim i zimskim pauzama zasjedanja Sabora - donosi odluku koja odmah stupa na snagu, a Sabor je potvrđuje na prvoj plenarnoj sjednici.

Upravo zbog toga MIP može ponovno odlučivati o zahtjevu DORH-a u slučaju Čehoka, ali i o evenutalnom zahtjevu koji bi na adresu Mandatno-imunitetnog povjerenstva stigao u slučaju Ivana Jarnjaka. Naime, nakon što je u četvrtak postalo i službeno da je DORH pokrenuo istragu protiv HDZ-a kao pravne osobe, u medijima je osvanulo da je USKOK proširio već postojeću istragu na bivšeg glavnog tajnika stranke Ivana Jarnjaka te prijašnjeg glasnogovornika Ratka Mačeka

Iako za istragu skidanje imuniteta nije potrebno, Jarnjak, kojemu saborski mandat, kao i svim zastupnicima 6. saziva, vrijedi do konstituiranja novog saziva, na dnevnom redu sjednice MIP-a mogao bi se naći ako USKOK zatraži pritvaranje ili podigne optužnicu i odluči pokrenuti kazneni postupak.

No kada se postavi pitanje podizanja optužnice, stvari se počinju komplicirati. Prema pisanju Novog lista, ako se uzme da početak istrage afere Fimi-media datira u početak travnja, kada je pokrenuto istraživanje nad bivšim HDZ-ovim rizničarom Mladenom Barišićem, USKOK je već morao dovršiti provođenje svih dokaznih radnji. U tom slučaju, to bi značilo da je protekao maksimalan rok od 18 mjeseci za provedbu istrage te bi USKOK, umjesto proširivanja istrage, morao pisati optužnicu. S obzirom na to da je rok za pisanje optužnice 15 dana te da glavni državni odvjetnik u slučaju složenog predmeta rok može produžiti za dva mjeseca, računica kaže da bi se onda optužnica morala dovršiti početkom prosinca. U tom slučaju MIP bi, sukladno ustavnoj obvezi, morao zasjedati iako je Sabor raspušten i sukladno dosadašnjoj praksi kada su u pitanju zahtjevi DORH-a i USKOK-a, morao bi Jarnjaku skinuti imunitet.

Međutim, to skidanje imuniteta bilo bi kratkog vijeka, kao i u slučaju SDP-ova Željka Jovanovića, jer bi, ako na izborima ostvare dobar plasman, i jedan i drugi kao zastupnici u novom sazivu Sabora ponovno dobili imunitet.

Podsjećamo, slična se situacija dogodila nakon parlamentarnih izbora 2007. kada je tada pritvorenik Branimir Glavaš konstutuiranjem novog saziva Sabora dobio imunitet i bio pušten na slobodu. Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tada je Mandatno-imunitetnom povjerenstvu moralo ponovno slati zahtjev za skidanje imuniteta Glavašu za pritvor i za nastavak vođenja kaznenog postupka. MIP je po tom novom zahtjevu, 12. siječnja 2008. godine, odlučio da se Glavaša pusti na slobodu, no da se protiv njega nastavi voditi postupak.

Kada je, pak, u pitanju Jarnjak, jedino što bi u ovakvoj situaciji moglo spriječiti da Mandatno-imunitetno povjerenstvo odlučuje o evenutalnom ponovnom skidanju imuniteta je situacija u kojoj bivši HDZ-ov tajnik ne bi bio uopće bio izabran za zastupnika u novom sazivu, odnosno situacija u kojoj ga predsjednica stranke Jadranka Kosor zbog negativnog efekta na izborima ne bi uopće stavila na izborne liste.