uoči g7

Japanske tvrtke i civilni sektor pozvali vladu na brži prijelaz na obnovljive izvore

12.04.2023 u 11:35

Bionic
Reading

Japanske tvrtke i ekološke organizacije u srijedu su pozvale japansku vladu da ubrza uvođenje obnovljive energije i usvajanje cijene ugljika kako bi osnažila borbu protiv klimatskih promjena

Japanska klimatska inicijativa (JCI), savez tvrtki, lokalnih vlasti i nevladinih organizacija, objavila je poruku vlastima uoči sastanka ministara za klimatska pitanja država skupine G7 koji će se 15. i 16. travnja održati u japanskom Sapporu.

"Pozvali smo japansku vladu da prevlada klimatsku i energetsku krizu ubrzavanjem uvođenja obnovljive energije i ranim usvajanjem visoko učinkovitih cijena ugljika", navodi se u izjavi JCI-ja koju su podržale 303 organizacije.

G7 je prošle godine dogovorio cilj o potpunoj ili većinskoj dekarbonizaciji energetskog sektora do 2035. godine. Kako bi postigao taj cilj Japan bi trebao poduzeti odgovarajuće mjere i provesti regulatorne reforme za poticanje obnovljive energije, upozorava JCI, pozivajući na brži razvoj vjetroelektrana na moru te obavezu ugradnje solarne energije u nove zgrade.

Prijelaz na čistu energiju ključan je za Japan koji je kritično ovisan o uvozu većine svojih energetskih potreba.

Japan namjerava smanjiti emisije za 46 posto u odnosu na razine iz 2013. time što će povećati udjel obnovljive energije u svojoj proizvodnji električne energije na između 36 i 38 posto, što je dvostruko više od razine iz 2019. godine, piše agencija Reuters.

No njegovi saveznici iz G7 poput Kanade, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Italije, već su dosegli japanske ciljeve za 2030. godine. Očekuje se da će u te četiri zemlje i SAD-u obnovljivi izvori činiti većinu opskrbe električnom energijom do 2035., piše JCI.

Japan ove fiskalne godine u fazama uvodi shemu određivanja cijena ugljika, kombinirajući trgovanje emisijama i porez na ugljik kako bi potaknuo tvrtke na smanjenje zagađenja. No porez će se za uvoznike fosilnih goriva uvesti tek 2028.

Japan bi trebao uvesti cijene ugljika ranije i učinkovitije kako bi napori kompanija prema dekarbonizaciji bili međunarodno priznati, smatra JCI.