skup u dubrovniku

'Hrvatska nema dovoljno stručnjaka za vjetroenergiju'

03.06.2022 u 23:07

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je teško pronaći lokalne stručnjake za suradnju na projektima korištenja energije vjetra, rekao je u petak u Dubrovniku direktor norveške tvrtke Statkraft za Francusku i Hrvatsku Arnaud Bellanger

„Kada smo započeli (s radom) ovdje prije godinu dana, imali smo neke projekte energije vjetra. Pokušavali smo pronaći stručnjake, pregovarali smo s nekim tvrtkama. Ispostavilo se da je teško pronaći stručnjake”, rekao je Bellanger.

On je kao jedan od panelista sudjelovao na dvodnevnoj konferenciji Dani dobroga vjetra koja je u Dubrovniku započela u četvrtak u organizaciji udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske.

Smatra da bi Hrvatska trebala raditi na povećanju svojih vlastitih, lokalnih resursa.

„Želimo investirati na lokalnoj razini i dobiti podršku na lokalnoj razini. Nema smisla uzimati te kapacitete izvan Hrvatske”, smatra Bellanger. Ako Hrvatska u tome uspije, bila bi to, kaže, ogromna podrška za one koji tu razvijaju projekte zelene energije.

Dalibor Hatić, direktor instituta OIKON za primijenjenu ekologiju i također jedan od panelista na konferenciji, smatra pak da Hrvatska ima stručnjake kao i da „ima potrebne kompetencije i znanja, na kojima radi i koje razvija”.

No, navodi da se problem javlja kada dođe do povećanog interesa investitora.

„Kada imate masivni investicijski val u određenom sektoru koji vrši pritisak na iste dijelove upravnog, regulatornog aparata, pa sve do konzultantskih, istraživačkih kuća, doći ćete u situaciju da nemate dovoljno kapaciteta da biste mogli u tim terminima to odraditi”, pojasnio je Hatić.

Dodao je da „bilo kakva pomoć sa strane”, odnosno korištenje usluga stranih konzultantskih, istraživačkih kuća ne dolazi u obzir jer „rade za drugačije dnevnice” i, navodi, preskupi su.

Da Hrvatska treba povećati svoje ljudske kapacitete smatra i Ivan Strunje iz tvrtke NEOEN koja se bavi proizvodnjom obnovljive energije. On navodi da “u svim administracijama ima premalo ljudi”.

„Međutim, ljudi će uvijek biti premalo. Moramo optimizirati procese da oni budu efikasniji i baviti se stvarima koje su zaista bitne za zaštitu okoliša”, rekao je Strunje na panelu.

Posebno je istaknuo da sve administrativne procese „treba pod hitno digitalizirati”.

„Mi smo vidjeli jednu ogromnu diskrepanciju u procedurama, gdje smo imali situacije da su nekome izuzetno brzo riješeni predmeti, a da neki čekaju preko godinu dana za svoje predmete”, kazao je također Strunje, naglasivši da su to „definitivno prakse koje treba zaboraviti”.

Zelena energija i energetska tranzicija sve su više u fokusu javnosti ne samo zbog klimatskih promjena već i rata u Ukrajini koji je ubrzao nastojanja EU-a da što prije prijeđe na obnovljivu energiju i ostvari neovisnost o ruskim energentima.

Konferencija Dani dobroga vjetra u Dubrovniku okupila je više od 250 sudionika iz privatnog i javnog sektora koji raspravljaju o tim pitanjima i razvoju zelenih projekata u Hrvatskoj i regiji.