EKSTREMISTI U BUNDESWEHRU

Istraga u Njemačkoj: Vojnici se pozdravljaju s 'Heil Hitler!'

11.04.2017 u 15:16

Bionic
Reading

Njemačka vojna protuobavještajna služba (MAD) započela je s istragom 275 prijavljenih slučajeva ultradesničarskog ekstremizma u redovima vojske, među kojima su i vojnici koji su pozdravljali kolege nacističkim pozdravom 'Heil Hitler!' te pozivali na nasilje nad migrantima, priopćilo je njemačko ministarstvo obrane

Kako javljaju njemački mediji, MAD istražuje 53 slučaja za koje se kaže da su se dogodili 2017. godine, 143 predmeta iz 2016. i 79 zabilježenih još ranije.

Ministarstvo obrane ističe kako su slučajevi povezani s vojnicima koji pozdravljaju ispruženom desnicom uz riječi 'Heil Hitler!' te onima koji su zlostavljali svoje kolege iz vojske, a koji su migrantskog porijekla. Ministarstvo nadodaje kako im se, unatoč tome što se o slučajevima znalo i ranije, nije posvetilo dovoljno pažnje.

'Slučaj je preuzeo vojni tužitelj te državno tužiteljstvo, ali nije došlo ni do prijevremenog otpuštanja niti do zabrane službe', stoji u priopćenju ministarstva.

U drugom slučaju se navodi da je vojnik na svom profilu na Facebooku objavljivao govore mržnje povezane s desničarskom strankom NPD, uključujući poziv za smrt 'tipičnih stranaca'.

Nacionalnu demokratsku stranku (NDP), inače, Ustavni sud nije zabranio, pojasnivši kako je ona suviše minorna da bi ugrozila njemačku demokraciju.

Nacistički simboli, uključujući verbalne pozdrave i gestikulaciju, zabranjeni su u Njemačkoj i kažnjavaju se kaznom do tri godine zatvora.