DRŽAVNA RAZONODA

Japan počeo subvencionirati gejše

15.09.2011 u 17:25

Bionic
Reading

Drevno umijeće plesa, sviranja i pjevanja u svrhu razonode ružnijeg spola rapidno nestaje u Zemlji Izlazećeg Sunca. Mjestimice, lokalne vlasti čine sve ne bi li to arhaično zanimanje konzervirale za buduća vremena. Primjer - obalni gradić Shimoda obvezao se plaćati nekolicini gejši plaću iz gradske blagajne

Shimoda je do prije trideset godina bio dom za 200 gejši. Danas ih je tek pet. Jasno, nijednoj japanskoj tinejdžerki ne pada na pamet protratiti godine vježbajući ples, pjevanje i neki instrument od jutra do mraka samo da bi navečer zadraškala hipofizu muškaraca koji sjede i srču sake. Na koncu konca, u zemlji gdje se na uličnim automatima prodaju iznošene gaćice školarki, živi jastozi i konzervirane vagine za jednokratnu upotrebu, ideja gejše zvuči u najmanju ruku dosadno.

No ne misle tako u Shimodi gdje su lokalne vlasti stavile tri buduće gejše na mjesni budžet s nadom da će motivirati pokoju curu da se prihvati starog zanata. Subvencija će, prema sadašnjem ugovoru, trajati šest mjeseci, a za to vrijeme djevojke će se usavršavati u navedenom umjetničkom triatlonu.

Tradicionalno, gejše su bile financirane mimo vladinih blagajni, no kako kaže glasnogovornica gradske uprave Shimode, prilike su se promijenile. 'Dogodio se društveni napredak žena, a i potražnja nije kao nekad. To je razlog zašto je danas važno ohrabriti mlađe generacije da naslijede tradicionalni način razonode', kaže glasnogovornica za The Daily Telegraph.

U Shimodi se nadaju da će obnovom kulture gejši privući strane turiste, no zaboravljaju da su oni itekako već privučeni. Samo, nekako su im draži barovi s djevojkama u lažnom gipsu ili obučenima u opravu francuskih sobarica.