KRIZA U SLOVENIJI

Janšina stranka odbacila nagađanja o njegovoj ostavci

15.01.2013 u 22:39

Bionic
Reading

Predsjednik slovenske vlade Janez Janša održat će krajem tjedna konferenciju za novinare, objavila je u utorak njegova Slovenska demokratska stranka (SDS) nakon zatvorenog sastanka, ali je očekivanja da će Janša dati ostavku opisala kao puke snove njegovih političkih protivnika.

Janša je u utorak započeo prije dogovoreni dvodnevni posjet Azerbejdžanu, ali nije komentirao političku situaciju u državi koja prijeti raspadom njegove koalicije.

Njegov odlazak s mjesta premijera zbog nalaza protukorpcijskog povjerenstva, prema kojemu je kršio odredbe zakona o integritetu javnih dužnosnika i nije transparentno iskazao podrijetlo svoje imovine, traže tri koalicijske stranke u sadašnjoj vladi.

U suprotnom, Građanska lista (GL), Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i Slovenska pučka stranka (SLS) najavile su ovih dana da će povući svoje ministre iz vlade, te da će njihovi zastupnici u tom slučaju u parlamentu glasovati da se manjinskoj vladi uskrati povjerenje, što bi otvorilo mogućnost formiranja nove koalicije ili održavanja prijevremenih izbora.

U međuvremenu, kako javljaju slovenski mediji, slovenski predsjednikBorut Pahor nastavit će konzultacije sa svim političkim čimbenicima s obzirom na nestabilnost koju bi izazvao politički diskontinuitet.

Osim najavljene Janšine konferencije za novinare na kojoj će komentirati nastalu situaciju, odgovor na daljnji razvoj događaja oko aktualne krize mogao bi dati i kongres stranke Pozitivna Slovenija (PS) koji se održava u četvrtak, javljaju slovenski mediji u utorak.

Budući da je ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković zbog korupcijskog skandala sličnog Janšinom u nedjelju zamrznuo svoje mjesto predsjednika u stranci s najviše mandata u sadašnjem sazivu parlamenta, kongres bi mogao pokazati tko će ga na tome mjestu naslijediti i kako će najjača oporbena stranka reagirati na buduće događaje u aktualnoj političkoj krizi.