AFERA PATRIA

Janša sutra izlazi pred sud

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Suđenje bivšem slovenskom premijeru Janezu Janši i četvorici suoptuženika koji se terete za "nezakonito posredovanje" pri kupnji oklopnih vozila za slovensku vojsku od finske tvrtke Patrije počinje u ponedjeljak u Ljubljani

Janša je bio predsjednik slovenske vlade kad je u prosincu 2006. godine slovensko ministarstvo obrane potpisalo ugovor s Patrijom o kupnji 135 oklopnih vozila s naoružanjem u ukupnoj vrijednosti 238 milijuna eura, a optužen je za nezakonito posredovanje u tom poslu. Za to je slovenskim kaznenim zakonom predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do godine dana.

Na prvostupanjskom sudu u Ljubljani branit će se od istih optužaba i bivši istaknuti član Slovenske demokratske stranke (SDS) Jože Zagožen, austrijsko-slovenski poduzetnik Walter Wolf, direktor i vlasnik tvrtke Rotis Ivan Črnkovič, te brigadir slovenske vojske Anton Krkovič.

Optužni prijedlog protiv Janše i suoptuženika sastavila je državna tužiteljica Branka Zobec Hrastar koja je prošli mjesec neočekivano dala ostavku nakon što je Janša protiv nje uložio građansku tužbu zbog navodne "zloporabe položaja i krivotvorenja dokaza" u sastavljanju optužnice.

Slovenski mediji najavljuju da će u ponedjeljak postupak u dugo očekivanu procesu formalno početi, ali da od prvog ročišta ne treba mnogo očekivati i da moguće kako će branitelji optuženih tražiti izuzeće sutkinje Barbare Klajnšek.

Bivši slovenski ministar obrane Karel Erjavec i negdašnji načelnik glavnog stožera slovenske vojske Albin Gutman nedavno su na sudu oslobođeni optužbe da su prilikom sklapanja ugovora s Patrijom djelovali "nesavjesno" i počinili štetu državnom proračunu.

Janši i suoptuženicima državno tužiteljstvo pokušat će dokazati nezakonito posredovanje poslije kojeg je Patria posao sa Slovenskom vojskom dobila na formalnom javnom natječaju, u konkurenciji s austrijskim Daimler-Puchom. Patria je navodno potom isplatila visoke provizije pojedincima u Sloveniji preko posrednika u Austriji.

Paralelne istrage u aferi Patria vode se i u Finskoj, te u Austriji, gdje su optuženi nekadašnji direktori finske kompanije i austrijski biznismeni koji su navodno "kanalizirali" novac prema Sloveniji.

Janša i ostali optuženici kažu da je afera Patria bez temelja, da tadašnja vlada nikad nije posredovala kako bi Patria dobila posao s oklopnim vozilima i da cijeli slučaj ima političku pozadinu. Oni tvrde kako su navodi da je Janša primio proviziju od Patrije, koji su prvi put objavljeni u jednoj emisiji finske televizije nekoliko tjedana prije slovenskih parlamentarnih izbora 2008., razlog zbog kojeg je Janšina stranka na njima tijesno izgubila.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi