ZANIJEKAO ŠPKULACIJE

Janša: Slovenija neće tražiti pomoć

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 29.06.2012 20:23
  • Objavljeno 29.06.2012 u 20:20
jANEZ Janša

jANEZ Janša

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Slovenski premijer Janez Janša u petak je u Bruxellesu zanijekao špekulacije da bi Slovenija uskoro mogla zatražiti pomoć europskih fondova za financijsku stabilnost kakva je već bila potrebna rubnim članicama eurozone, poput Grčke i Portugala

'U ovom trenutku nema nikakva razloga za takve špekulacije', rekao je Janša

Dodao je kako njegova vlada ocjenjuje da je takva opasnost otklonjena nedavno prihvaćenim mjerama štednje za postizanje financijske stabilnosti i da slovenska vlada čini sve da joj ne bi bilo potrebno tražiti takvu pomoć.

Proračunski rezovi i štednja predviđaju da će Slovenija u ovoj godini svoj proračunski deficit s lanjskih 6,4 posto BDP-a smanjiti na 3,5 posto u ovoj, te na ispod 3 posto u 2013. i tako ispuniti pravila o financijskoj stabilnosti članica eurozone kojoj se Slovenija priključila 2007.

Špekulacije o tome da će Slovenija možda morati zatražiti pomoć europskih fondova za spas eura pojavila se i zbog Janšine izjave za jedan lokalni radio da bi Slovenija mogla krenuti 'putem Grčke', ako oporba u parlamentu ne pristane dati potrebnu ustavnu većinu prilikom skorašnjeg glasovanja u parlamentu o ustavnim promjenama, što su ga prenijele zapadne agencije.


Ustavnim promjenama o referendumu i unošenjem 'zlatnog fiskalnog pravila' koje određuje da državni proračun i proračuni lokalnih zajednica moraju biti uravnoteženi i bez strukturnog deficita Janšina vlada namjerava onemogućiti moguće namjere sindikata i oporbe da blokiraju prijedloge njegove vlade usmjerene na postizanje pravila europskog fiskalnog pakta.

Janša je novinarima koji prate summit u Bruxellesu rekao da je jedina nepoznanica glede financijske stabilnosti slovenski potkapitalizirani bankarski sektor, ali da je za takve ocjene prerano jer se još uvijek odvija revizija bilanci vodećih banaka u većinskom državnom vlasništvu, te tako sugerirao da ne isključuje da bi Slovenija za svoje banke mogla u budućnosti tražiti pomoć na kakvu se nedavno odlučila Španjolska.

Slovenski ministar financija Janez Šušteršič izjavio je u četvrtak da je u tijeku vrlo detaljan pregled poslovanja Nove Ljubljanske banke (NLB) čiji je cilj otkrivanje svih njenih loših investicija u prošlosti, kako bi se do kraja godine u nju radi dodatne dokapitalizacije privukli strani investitori.

NLB kao najveća slovenska sistemska banka zadnje tri godine posluje s gubitkom zbog rezervacija na račun slabih kredita danih proteklih godina u okviru tzv. 'tajkunske' ili 'menadžerske' privatizacije, zbog čega je po neslužbenim podacima opterećena s oko 3 milijarde eura loših kredita, što je 21 posto njene bilance.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi