slovenska demokratska stranka

Janša: Pregovori o novoj slovenskoj vladi se nastavljaju, još će potrajati

13.02.2020 u 15:16

Bionic
Reading

Predsjednik najjače oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša u četvrtak je izrazio umjereni optimizam o mogućnosti formiranja prijelazne vlade, čime bi se izbjegli prijevremeni izbori, o čemu se vode razgovori s još tri stranke koji će, po njegovoj ocjeni, još potrajati

'Osobno, s obzirom na te razgovore, ne sumnjam da bih u parlamentu dobio mandat za sastav nove vlade. No, nas to zanima samo ako će to biti vlada koja će rješavati probleme i održati se, kako ne bismo svake dvije godine morali na nove izbore', kazao je Janša, dodavši da je u suprotnome njegova stranka spremna i na prijevremene izbore kao alternativno rješenje.

Na konferenciji za novinare na kojoj je po prvi put govorio o pregovorima svoje stranke sa Strankom modernog centra (SMC), Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS) i demokršćanskom Novom Slovenijom (NSI), Janša je kazao da su do sada predsjednici tih četiriju stranaka imali tri sastanka, ali da se proces usklađivanja prioriteta u mogućoj novoj koaliciji nastavlja i još će potrajati.

Prema njegovim riječima, sada im predstoji novi krug razgovora o sadržaju povezivanja buduće koalicije, koji je obično najzahtjevniji i koji će presuditi hoće li takvu vladu biti moguće sastaviti.

'Sve potencijalne partnerice dale su listu svojih prioriteta', rekao je Janša, dodavši da na probleme koji postoje u Sloveniji slično gledaju, ali da različite prioritete treba uskladiti i isključiti one za koje nema dovoljno sredstava.

Janša je kazao da se o kadrovskim pitanjima odnosno raspodjeli ministarskih mjesta može razgovarati tek kad budu završena sadržajna pitanja, a sklon je tome da u vladi budu predsjednici svih stranaka, mogućih koalicijskih partnera, kako bi svaki od njih preuzeo odgovornost za rad vlade.

Kako prenose slovenski mediji, Janša bi nešto više o mogućnostima za sastavljanje nove vlade mogao reći u subotu, kad na kongresu njegova stranka u Murskoj Soboti, na sjeveroistoku zemlje, obilježava 30. obljetnicu osnivanja. Ostavkom premijera Marjana Šareca njegova je koalicijska vlada i sama završila svoj puni mandat i do izbora nove obavlja tehničke poslove, a Šarec je odmah nakon ostavke kazao da bi najbolje bilo da o novoj vladi odluče birači na novim izborima, a ne da se pribjegne političkom preslagivanju koje je vođeno željom da se 'zadrže fotelje' u vladi, parlamentu i državnim institucijama.