AFERA PATRIA

Janša odbacuje austrijsku optužnicu

01.08.2011 u 17:44

Bionic
Reading

Slovenski oporbeni čelnik Janez Janša oštro je zanijekao da je njegova stranka početkom 2007. godine dobila 900.000 eura od finske tvrtke Patria, što stoji u optužnici protiv austrijskog poslovnog čovjeka Hansa Wolfganga Riedla, bivšeg lokalnog zastupnika Patrije

'Sve što se u toj austrijskoj optužnici navodi o meni i stranci čista je laž, a za tvrdnje nisu izneseni nikakvi dokazi', rekao je Janša u ponedjeljak za informativni portal Slovenske televizije.

Austrijsko državno odvjetništvo je sredinom prošlog mjeseca podignulo optužnicu protiv pet osoba koje se terete za pranje novca, industrijsku špijunažu i podmićivanje u aferi Patria.

U njoj se glavnooptuženi Riedel te austrijsko-slovenski poslovni čovjek Walter Wolf, među ostalim, prikazuju kao posrednici finskog proizvođača oružja u nezakonitim transakcijama kako bi Patria dobila posao isporuke 278 oklopnih vozila za slovensku vojsku u vrijednosti 278 milijuna eura.

U optužnici se, među ostalim, navodi da se Riedl 15. siječnja 2007. godine u Sloveniji sastao s Jožom Zagoženom, članom Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) i desnom rukom tadašnjeg premijera kako bi mu izručio 900.000 eura. Prije toga Janši je Patria putem Zagožena navodno ponudila dogovor o tome koja će slovenska tvrtka djelovati kao legalni posrednik u cijelom poslu i koliko će provizije dobiti Janšina stranka.

Janša je u razgovoru za portal Slovenske televizije rekao da su podaci izmišljeni i ustvrdio da je to očito iz teksta austrijske optužnice u kojoj stoji da je Zagožen 'tajnik stranke, parlamentarni zastupnik i Janšina desna ruka', što on tada nije bio.

To su netočni, izmišljeni i slabo prepisani podaci, rekao je Janša.

Slovenski mediji navode da bi suđenje Riedlu i ostaloj četvorici austrijskih državljana u aferi Patria moglo početi krajem idućeg mjeseca pred zemaljskim sudom u Beču. Austrijski tužitelji Janšu kane pozvati kao svjedoka.

U vezi s istom aferom i sumnjama o isplati nezakonitih provizija Patrije lani je u Sloveniji podnijet optužni prijedlog protiv Janše i još četiri osobe. Još se ne zna kada će proces početi, tim više što je tužiteljica Branka Zobec koja je sastavila optužni prijedlog neočekivano prije dva tjedna podnijela neopozivu ostavku i prešla u odvjetnike.