POSJET KOSOVU

Janjevački Hrvati upozorili Bebića na kriminal

24.11.2011 u 14:50

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog Sabora Luka Bebić susreo se u četvrtak u Janjevu s Hrvatima koji žive na Kosovu koji su ga upozorili da im je ugrožen opstanak, među ostalim i zbog velike nesigurnosti i kriminala kojemu su godinama izloženi.

Župnik župe svetog Nikole don Matej Palić i mještani Janjeva, u kojem živi najbrojnija zajednica kosovskih Hrvata, iznijeli su niz slučajeva pljačke imovine, uništavanja vinograda i posjeda na koje lokalne vlasti i policija ne reagiraju.

"To je poprimilo tolike razmjere da cijela obitelj ne može ići na misu, jer jedan član uvijek ostaje štititi kuću od kriminalaca", rekao je don Palić zadužen za župu koja je 1991. imala oko 5.000 Hrvata, a danas ih je samo 270.

"No, mi smo žilavi i opstat ćemo", rekao je Palić, župnik Janjeva, mjesta od 3.500 stanovnika oko 30-tak kilometara od Prištine u kojem Hrvati žive zajedno s većinskim Albancima te Bošnjacima i Romima.

Uz problem nesigurnosti, Hrvati su saborsko izaslanstvo upozorili i na visoku nezaposlenosti te neiskorištenost plodnog poljoprivrednog tla pogodnog za uzgoj svih vrsta voća i povrća. Hrvatske tvrtke Agrokor, Podravka i Vindija planirale su pokrenuti poslove, ali su od njih na kraju odustale, rekao je hrvatski veleposlanik na Kosovu Zoran Vodopija koji je iznio podatak da Hrvatska na Kosovo izvozi robu vrijednu 55 milijuna, a s Kosova uvozi robu u visini od 2,7 milijuna eura.

Iz Janjeva, u koje su se Hrvati doselili iz drevnog Dubrovnika, prvi val od oko 2.400 Hrvata iselio se početkom 90-tih godina prošloga stoljeća, a drugi od oko 1.600 ljudi 1996. preselio se u Kistanje.

Danas u tome mjestu, nekad poznatom po sitnim obrtnicima i obiteljskim manufakturama, radi samo jedan obrtnik koji izrađuje predmete od plastike te jedan mesar koji proizvodi popularni janjevački sir i sudžuk (kobasice), no samo onda kada u selu ima struje.

Predsjednik Sabora izvijestio je janjevačke Hrvate o razgovorima s najvišim kosovskim dužnosnicima koji su ga izvijestili da će u predstojećim izmjenama ustava dobiti status nacionalne manjine, kojega nemaju po sadašnjem ustavu, te da je idući korak osigurati manjinskog zastupnika u kosovskoj skupštini u kojoj sjedi 100 zastupnika albanske većine i 20 zastupnika srpske i ostalih manjina. Bebić je don Paliću darovao laptop, a zajednici Hrvata 10.00 kuna.

Među okupljenim Hrvatima bila su i trojica pripadnika 8. hrvatskog kontigenta iz sastava KFOR-a koji ukupno broji 22 pripadnika hrvatskih oružanih snaga smještenog u kampu Bondsteel/Uroševac na istoku Kosova.

Boravkom u Janjevu, saborsko izaslanstvo završilo je dvodnevni posjet Kosovu tijekom kojega je dalo punu potporu teritorijalnoj cjelovitosti i suverenitetu te najmlađe europske države i pozvao na dijalog Prištine i Beograda koji ne priznaje neovisnost svoje bivše pokrajine.