predsjednik sabora o aktualnim temama

Jandrokoviću o proglašenju Komšića 'personom non grata': To je Mostova naknadna pamet

05.10.2022 u 17:42

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković gostovao je u emisiji Hrvatskog radija "S Markova trga".

Reakcije na izbore u Bosni i Hercegovini kreću se od ocjena da je intervencija visokoga predstavnika međunarodne zajednice za BiH Christiana Schmidta u izbornoj noći uspjeh hrvatske tihe diplomacije do tvrdnji da su izbori poraz i da su Hrvati dobili mrvice. Govoreći o izborima u BiH, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković čestitao je Draganu Čoviću i Borjani Krišto na rezultatima i rekao kako je bitno to da će legitimni predstavnici hrvatskog naroda obnašati važne funkcije.

'Ne možemo biti zadovoljni što u Predsjedništvu Hrvate predstavlja Željko Komšić jer on nije legitimni predstavnik hrvatskog naroda i ovoga puta pokazalo se da je većinski narod u Federaciji, Bošnjaci, političkim inženjeringom izabrao predstavnika Hrvata i na tome treba raditi u idućem razdoblju', istaknuo je Jandroković te dodao da su odluke visokog predstavnika rezultat lobiranja, ponajprije predsjednika Vlade RH.

'Govoriti o neuspjehu hrvatske politike i katastrofi, o čemu je govorio predsjednik Zoran Milanović, promašeno je i smiješno', smatra Jandroković.

'Nažalost, predstavnici Mosta, pa i predsjednik Republike, očito su shvatili da su vodili potpuno krivu politiku prije izbora, da su pogrešno procijenili i sada pokazuju određenu nervozu pa i zavist jer su predstavnici hrvatskog naroda kroz HDZ i HNS ostvarili odlične rezultate, što je diplomatskim djelovanjem hrvatske vlade i visoki predstavnik Schmidt donio pravila koja jamče politički opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini i legitimno predstavništvo Hrvata u BiH', kaže.

'Radimo dalje na tome, ali ovo je svakako korak naprijed i dobra stvar za Hrvate u Bosni i Hercegovini', istaknuo je Jandroković na Hrvatskom radiju.

Most je u saborsku proceduru poslao zaključak kojim se Željko Komšić proglašava persona non grata. Govoreći o toj inicijativi, Jandroković je rekao da Komšić ne dolazi u Zagreb, nije dobrodošao ni u mjestima s većinskim hrvatskim narodom u BiH, a odluku vidi kao "naknadnu pamet" predstavnika Mosta. 'Kad su vidjeli da su promašili sa svojom kampanjom, naknadno su se sjetili da ga proglase persona non grata, a to se već događa u praksi', istaknuo je.

  • +10
Sjednica Sabora Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

O vojnom školovanju zastupnika HDZ-a Ante Bačića

Na pitanje je li takvo školovanje protivno zakonu i je li on, kako tvrdi predsjednik Milanović, asistirao tome, Jandroković je rekao da se radi o još jednoj u nizu optužbi od strane predsjednika koje pokazuju manjak argumenata.

'Svaki put kad da neku krivu procjenu ili kad napravi neki problem, onda uvredama nastoji prikriti štetu koju je sam sebi učinio', kaže Jandroković i ističe da se u slučaju zastupnika Bačića ne radi ni o kakvoj povredi zakona.

Saslušanje o aferi Ina

Opovrgnuo je da HDZ želi zabraniti saslušanje bivšeg šefa Janafa na sjednici antikorupcijskog vijeća istaknuvši da oporbi nitko ne brani pravo govoriti na vijeću, no ne zna koliko je Uskokov optuženik za teška koruptivna djela vjerodostojan sugovornik.

"Naravno da nitko neće zabraniti održavanje sjednice, ili dolazak nekih od onih koji su pozvani", rekao je u srijedu Jandroković gostujući u emisiji "S Markova trga" Prvog programa Hrvatskog radija. No, upozorio je kako antikorupcijsko vijeće, kao Nacionalno vijeće za praćenje i provedbu nacionalnog programa suzbijanja korupcije, nije operativno tijelo koje saslušava, pa se tako "ono što će se tamo događati teško može nazvati saslušanjem". Ocijenio je da sjednicom antikorupcijskog vijeća oporba želi incident i provokaciju.

Također smatra upitnim koliko je Dragan Kovačević, koji je ključni sugovornik Vijeća, kao "osoba koja je Uskočki optuženik za teška koruptivna djela" vjerodostojan sudionik takvog razgovora.

Istaknuo je kako postoje legitimni proceduralni načini za saslušanja, bilo kroz radna tijela, kojih je u Saboru 29, ili kroz istražno povjerenstvo, a "ovo je kršenje procedure". "Smatram da to nije korektno, da je to rušenje institucije, rušenje procedure i stvaranje kaosa", kazao je. No, dodao je, to oporbu ne zanima, jer "oni žele incident, oni žele provokaciju".

Rekao je kako očekuje da će isto stručno mišljenje dati sutra i Odbor za ustav, poslovnik i političke sustave, a na novinarsko pitanje hoće li HDZ podržati inicijativu oporbe da se osnuje istražno povjerenstvo, kazao je kako će to ovisiti o tekstu samoga zahtjeva te da "ukoliko će se na bilo koji način dotaknuti pravosudnih procesa koji su u tijeku, naravno da ćemo to morati odbiti".