KONTROVERZE U JAVNOSTI

Prozvani zastupnik Bačić ima opaku poruku za Milanovića: Mogao bi mi se pridružiti u Ratnoj školi da nauči više o sustavu obrane

03.10.2022 u 13:43

Bionic
Reading

Saborski zastupnik HDZ-a Ante Bačić, čiji je upis u Ratnu školu izazvao kontroverze u javnosti i reakciju predsjednika države Zorana Milanovića - koji je najavio da će mu zabraniti ulazak u vojarne - ne namjerava odustati od ovog vida dodatne edukacije. Dapače, u izjavi za tportal pozvao je Milanovića da mu se pridruži u tome

'Kao i u većini slučajeva dosad, predsjednik ekstenzivno shvaća svoje ovlasti i ekstenzivno tumači zakone. Ne vjerujem da će posezati za odlukama poput zabrane ulaska u vojarne, dapače bilo bi odlično kada bi mi se predsjednik pridružio na edukaciji u Ratnoj školi. Bilo bi primjereno da izdvoji malo vremena da sazna više o sustavu obrane. Možemo učiti zajedno', kazao je Bačić za tportal. On ustraje u tvrdnji da u njegovu upisu u Ratnu školu, odlukom ministra obrane Marija Banožića na prijedlog predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, nema ništa sporno.

'Predsjednik tumači Zakon o službi u Oružanim snagama koji se odnosi na djelatne vojne osobe, a 'vanjski' polaznici, poput stranih državljana ili zaposlenika vatrogasnog sustava, policije, Crvenog križa i drugih institucija, upisuju se temeljem Zakona o obrani i odlukom ministra', tvrdi Bačić. Slijedom toga, kaže, u njegovu slučaju nije bilo potrebno imati deset godina radnog staža u državnoj službi, što po Bačiću također vrijedi isključivo za djelatne vojne osobe. On odbija i tvrdnje da je u Ratnoj školi 'oteo mjesto' koje pripada vojnicima.

  • +10
Ante Bačić Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

'Hrvatska vojska nema svake godine potrebu za izobrazbu desetaka brigadira koji bi se promaknuli u činove generala. Nikome nisam uzeo mjesto i nije mi se pogodovalo', kaže dalje Bačić.

tko je baćo?

Jedan od 'kombi-doktora', politički mentor mu je Sanader, Bulja je nazvao čobanom, pa se ispričao

Ante Bačić (38), u lokalnim okvirima poznat pod nadimkom Baćo, splitski je HDZ-ovac i saborski zastupnik u drugom mandatu. U prethodnom je ušao kao zamjena Damiru Krstičeviću, u aktualnom umjesto Blaženka Bobana. U svojoj stranci prethodno je obnašao niz dužnosti u organizacijama mladeži, uključujući onu predsjednika Mladeži HDZ-a. Radno iskustvo prethodno je stjecao kao 'regionalni asistent zastupnika u Europskom parlamentu u Splitsko-dalmatinskoj županiji' i 'projektni analitičar u Studentskom centru'.

Poznat je kao jedan od brojnih splitskih HDZ-ovaca koji su stekli doktorate na Sveučilištu u Osijeku, a na predavanja su odlazili zajedno te su kolokvijalno nazvani 'kombi-doktorima'. U tom društvu bio je i politički tajnik HDZ-a Ante Sanader, kojega se smatra Bačićevim političkim mentorom. U Saboru je član niza važnih odbora, odnedavno i predsjednik izaslanstva zaduženog za parlamentarnu suradnju u sklopu NATO-a. Istaknuo se relativno visokim putnim troškovima, što pravda međunarodnim putovanjima, te incidentom kada je zastupnika Mira Bulja iz Mosta nazvao 'čobanom', za što se kasnije ispričao.

On inače već obnaša dužnost voditelja izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, na što je izabran odlukom Hrvatskog sabora, a naslijedio je preminulog Miroslava Tuđmana. Smatra da je njegova dužnost, kao i odgovornost, dodatno se educirati ako za to postoji prilika.

'Dapače, ovakav oblik vojno-civilne izobrazbe preporučljiv je za sve službenike i dužnosnike koji se bave obrambenom i sigurnosnom tematikom, bez obzira na instituciju iz koje dolaze, jer u svom radu dolaze u kontakte s osobama u sličnom položaju iz drugih država. Sve članice NATO-a imaju svoje vojne škole, a kada Hrvatsko vojno učilište preraste u Sveučilište obrane i sigurnosti, naš cilj mora biti da što više dužnosnika i službenika iz sustava domovinske sigurnosti prođe ovaj oblik edukacije', zaključuje Bačić.