komemoracija u jasenovcu

Jandroković: 'Svi su bili u jednoj koloni osim Milanovića'

22.04.2022 u 13:35

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u petak da su gotovo svi koji su u Jasenovac došli odati počast žrtvama ustaškog logora bili u jednoj koloni, osim predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je došao ranije

"Svi koji su bili ovdje, bili su u jednoj koloni, osim predsjednika Republike koji je bio ranije, pa ta pitanja postavite njemu", odgovorio je Jandroković na novinarsko pitanje o izostanku zajedničkog odavanja počasti predstavnika vlasti.

Predsjednik Sabora smatra kako nije ni toliko važno tko je kada položio vijenac i tko se kada poklonio žrtvi.

"Puno je važnije da i dalje obilježavamo ovaj dan i da Hrvatska i dalje ima jasan stav prema antifašizmu, ali isto tako da oštro osuđuje zločine koji su počinjeni u ime NDH", poručio je Jandroković.

Hrvatski sabor i ove je godine pokrovitelj komemoracije u Jasenovcu, gdje su brojni ljudi došli komemorirati žrtvu i izraziti suosjećanje s članovima obitelji ubijenih u logoru.

"Kao Hrvatski sabor još jednom osuđujemo ustaški režim koji je činio zlo i ubijao ljude zbog njihove nacionalne, vjerske ili političke pripadnosti i želimo poslati poruku mladima da zlo postoji i da sloboda, mir i demokracija ne dolaze sami od sebe, već se za njih treba boriti", poručio je Jandoković izrazivši zadovoljstvo što je sve prošlo dostojanstveno.

S obzirom da predstavnici židovske zajednice nisu sudjelovali na državnoj komemoraciji, već su najavili da će doći na komemoraciju 28. travnja, novinari su upitali Jandrokovića hoće li doći i na tu komemoraciju, na što je on odgovorio da će "razmisliti i da bi bilo vrijedno otići".

Vezano uz inicijative da se zakonski zabrani ustaški pozdrav Za dom spremni, Jandroković je ponovio stajalište vladajućih - da je taj pozdrav i danas zabranjen.

  • +5
Andrej Plenković u Jasenovcu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

"Postoji jedan prijepor oko upotrebe tog pokliča u grbu HOS-a i o tome se vode rasprave, ali nitko ne dovodi u pitanje da bilo kakvo obilježje koje slavi NDH treba pravno sankcionirati i mislim da to i jest praksa", rekao je Jandroković.

Ponovio je i da su veličanje NDH na obljetnici HOS-a u Splitu prije desetak dana svi osudili.  Za izaslanika ministra branitelja Matka Raosa rekao je da je čovjek očito "nesmotreno ili ne zna iz kojeg razloga, upotrijebio tu formulaciju". Raos je tada izjavio da ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. travnja 1941.

"To je osuđeno i od strane Vlade i od strane Ministarstva, a čak je osuđeno i do samoga HOS-a", istaknuo je Jandroković.