bez dileme

Tomašević: 'Zakonom treba zabraniti ustaški pozdrav i otkrivanje spomenika ustaškim žrtvama'

22.04.2022 u 12:44

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u petak je u Jasenovcu, gdje je odao počast žrtvama ustaškog logora, istaknuo da se zakonskom zabranom ustaškog pozdrava 'Za dom spremni' treba izbjeći dvosmislenost u sudskoj praksi, najavivši otkrivanje spomenika žrtvama ustaškog režima

"Osim situacije ustaškog pozdrava u Splitu, čvrsto vjerujem da zakonski treba zabraniti ustaški pozdrav kako oko toga više ne bi bilo nikakve dvosmislenosti u praksi sudova", izjavio je Tomašević novinarima nakon što je prvi put kao gradonačelnik Zagreba došao odati počast ustaškim žrtvama u Jasenovcu.

Neprihvatljivim je ocijenio da se ustaški pozdravi i sada čuju na događajima gdje sudjeluju izaslanici Vlade, kao što je bilo u Splitu.

"Bilo tko koji misli da je dovoljno u sadašnjim zakonima regulirana ta praksa neka pogleda oko sebe, neka vidi sudsku praksu, neka vidi što se dešava na javnim događanjima. Mislim da tu više nema nikakvog mjesta relativiziranju, zadnje je vrijeme da se to zakonski regulira i da jednom zauvijek završimo više s tim ustaškim pozdravom", poručio je Tomašević.   

Naglasio je kako je bitno sjećati se zla ustaškog režima da se više nikada ne bi ponovilo, "kako se zlo fašizma ne bi vratilo u hrvatsko društvo".

Konačno otkrivanje spomenika žrtvama holokausta i ustaškog režima

Tomašević je za idući tjedan najavio da će se u Zagrebu otkriti spomenik posvećen ne samo žrtvama holokausta, nego i svim žrtvama ustaškog režima.

Nakon "dugo vremena peripetija", poručio je, otkrit će se zajedno sa židovskom zajednicom te organizacijama i udrugama. 

"I time jasno u gradu Zagrebu poručiti što se dogodilo za vrijeme ustaškog režima, tko je stradao, kakvo je to zlo i to jednostavno mora ostati u sjećanju kako se više nikada ne bi ponovilo u budućnosti", istaknuo je Tomašević.