SJEDNICA SABORA

Jandroković odmah na početku podijelio dvije opomene Zekanoviću očitavši mu bukvicu: Nemam pik na vas!

06.02.2020 u 09:52

Bionic
Reading

Sjednica Hrvatskog sabora u četvrtak započela je stankom. Zastupici radom će u četvrtak raspravljati o izmjenama Zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića čije donošenje predlaže Vlada s namjerom da se stvori jasno i transparentno okruženje za porezne obveznike.

Na početku je zastupnik Hrvoje Zekanović zatražio da se nastavi točka koja nije dovršena dan prije kada se govorilo o zakonu o pobačaju koji je predložio SDP. Pitao je predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića je se ta točka morala raspravljati u gluho doba noći.

'Jučerašnja rasprava se dogodila jer su izmijenili poslovnik. Poslovnik kaže da se vlada mora očitovati o prijedlogu, a ona se nije očitovala', odgovorio mu je Jandroković dodao je da pošto je došlo do nezadovoljstva predlagatelja i da je bilo čak i nemilih scena predsjedavajući Željko Reiner je prekinuo raspravu te odredio da će biti nastavljena kada se za to steknu uvjeti. Također Jandroković je istaknuo da je predlagatelj kazao da će se obratiti odboru za ustav. Potom se javio Arsen Bauk koji je kazao da je dobro interpretirao događanja, ali smatra da nije bilo nemilih scena. Bauk je kazao da njima nije važno kad će se raspravljati o zakonu, može to biti i u gluho doba noći, samo da se raspravi.

Zekanović je potom tražio stanku od 10 minuta vezanu uz zakon o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića o kojem će se raspravljati radi daljnjih konzultacija kluba. Potom je počeo govoriti kako SDP voli zvijezdu petokraku i Tita i kako kao globalisti žele liberalan zakon o pobačaju, a potom se i obrušio na HDZ vezano uz stavove uz zakon uz pobačaj. Potom je Jandroković dao dvije opomene Zekanoviću zbog kršenja poslovnika. 'O tome što je istina nismo ni ja ni vi određeni govoriti. Nemam niakkav pik na vas nego se držim poslovnika. Sada sjedite, a istinu možete govorite u slobodom govoru i kada to bude predviđeno poslovnikom', poručio mu je Jandroković poručivši mu da se ne drži poslovnika.

Donošenje se predlaže s obzirom na uočenu potrebu jednostavnijeg, jasnijeg i pojmovno preciznijeg normativnog izričaja u odnosu na definiciju predmeta oporezivanja i načina utvrđivanja posebnog poreza te otklanjanja svih eventualnih dvojbi u primjeni zakona, odnosno radi potpune određenosti i predvidivosti.Pri tome treba voditi računa da će se uredbom Vlade Republike Hrvatske urediti način izračuna i visine sastavnica za izračun posebnog poreza, stoji u obrazloženju ii dodaje da se donošenje predlaže po hitnom postupku.

U obrazloženju se također navodi da je Zakonom o izmjenama i dopuni zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića koji je stupio je na snagu 1. siječnja 2020. godine, moderniziran sustav oporezivanja bezalkoholnih pića u Republici Hrvatskoj. To je učinjeno na način da je napušten dosadašnji linearni sustav oporezivanja bezalkoholnih pića utemeljen isključivo na količini te se zamjenjuje sustavom utemeljenim prema volumenu i prema sadržaju šećera, te sadržaju metil-ksantina i taurina, pri čemu će se na bezalkoholna pića s manjim sadržajem šećera plaća manji posebni porez, pojašnjavaju predlagatelji.

Izmjenom Zakona nastavlja se provedba porezne reforme, pri čemu se predložene izmjene odnose na normotehničko i pojmovno uređenje zakonskog teksta u svrhu stvaranja predvidivog i transparentnog okruženja za porezne obveznike te otklanjanja eventualnih dvojbi u njegovoj primjeni. Nužna je cjelovita pravovremena prilagodba sustava oporezivanja posebnim porezom na bezalkoholna pića novom pravnom režimu koji je u bitnome uspostavljen poreznom reformom, stoji, među ostalim, u obrazloženju.