OTKRIO I TAKTIKU ZA PERNARA

Jandroković o vikanju ministrice Dalić: Ne sjećam se da se takvo što ikad dogodilo

15.09.2017 u 20:33

Bionic
Reading

Predsjednik Sabora, Gordan Jandroković komentirao je istup potpredsjednice Vlade Martine Dalić tijekom Aktualnog sata kazavši da se ne sjeća da se ikada tako nešto dogodilo. Otkrio je i koju taktiku primjenjuje za zastupnika Ivana Pernara koji se u petak u Saboru pojavio s majicom na kojoj je pisalo 'HDZ lopine'

'To je bila jedna netipična situacija. Otkad sam u Hrvatskom saboru, ni ne sjećam se da se takvo što dogodilo. Očito izazvana riječima zastupnika Bulja, potpredsjednica Vlade Dalić je jako emotivno reagirala, ustala i počela polemizirati sa zastupnikom, što je, naravno, izvan našeg Poslovnika. Upozorio sam ju da takvo ponašanje nije u skladu s onim što bi trebalo biti u Hrvatskom saboru, tako da se nadam da se takva događanja neće ponavljati', kazao je Jandroković za N1.

Za Pernara kaže da poseže za jeftinim provokacijama te kako je došao s majicom na kojoj piše 'HDZ lopine' kako bi privukao pozornost. Jandroković ga nije opomenuo već ga je odlučio ignorirati.

Na pitanje hoće li HDZ na kraju ipak podržati osnivanje Istražnog povjerenstva za Agrokor i je li HDZ-ovo nepodržavanje tog povjerenstva pokušaj prikrivanja nepravilnosti u samom koncernu, Jandroković kaže:

Ivan Pernar na aktualcu u majci s natpisom 'HDZ lopovi, lopine' Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

'To je laž. Traje trenutno istražne radnje kad je u pitanju Agrokor, to je svima dobro poznato. HDZ je, Vlada i Sabor donio zakon koji regulira tu problematiku i to teško stanje povezano s Agrokorom. Nitko tu nema nikakvog razloga bilo što kriti i naš je interes da državna tijela koja su za to nadležna provedu potrebne radnje kako bi se utvrdilo što se u Agrokoru doista događalo i da oni koji su odgovorni i odgovaraju. Što se tiče Istražnog povjerenstva, očita je namjera i SDP-a i nekih drugih oporbenih klubova da iz toga izvuku političku korist, manje ih zanima kaznena odgovornost, ako ona postoji, kod nekih ljudi, a više su zainteresirani za saborsko nadmetanje i prikupljanje političke koristi od ove teške situacije s Agrokorom.'

S obzirom da je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak pozvala bivše stručnjake Borisa Jokića da ponovno sudjeluju u izradi kurikuluma, Jandrokovića je kazao da 'HDZ i HNS vrlo sustavno prilaze tom pitanju, da će novi pristup svakako biti pluralan, uvažavat će razlike koje u hrvatskom društvu postoje. Dakle, nikakve isključivosti tu neće biti'.

Kaže da je premijer na čelu povjerenstva  kako bi se dala posebna važnost i posebni značaj samom povjerenstvu, a ne zato što nema povjerenja u partnere iz HNS-a.

'Ovdje nije pitanje povjerenja, nego je pitanje ustroja. Dakle, premijer bi vodio povjerenstvo, potpredsjednice bi bile ministrica i predsjednica saborskog odbora, plus stručnjaci koje će predložiti sam predsjednik Vlade, jer to je povjerenstvo koje je izravno pod njegovim upravljanjem, da tako kažem, i ne vjerujem u prijepore, vjerujem da ćemo u jednoj tolerantnoj atmosferi doći do najboljih rješenja. Što se tiče poziva ovim stručnjacima, po informacijama koje sam dobio, radi se o jednom upitu koliko njih je zainteresirano za nastavak rada i ministrica je bila vrlo jasna i rekla da to nisu ničiji ljudi, niti moji, niti Jokićevi niti Barišićevi, to su stručnjaci i očekujem da će se u tom stručnom dijelu uvažiti pluralnost hrvatskog društva', kazao je Jandroković.

Na pitanje o konačnom rješenju vezanom za pozdrav 'za dom spremni', Jandroković je uz ostalo napomenuo da je grb HOS-a s tim pozdravom registriran u doba vladavine SDP-a 2003. godine.

  • +8
Radnici skidaju ploču s natpisom 'Za dom spremni' u Jasenovcu Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev

'To je bila vlada onih koji to sada napadaju i zgražaju se kako je moguće da takav pozdrav uopće postoji u okviru toga grba. Taj grb je registriran u okviru SDP-ove Vlade. Molim vas da se to jasno i glasno kaže i registrira. Što se tiče ustaškog pozdrava, on je neprihvatljiv i treba ga zabraniti. Što se tiče ovoga grba, tu treba napraviti dodatnu analizu i vidjeti kako je bilo moguće da Ministarstvo uprave takvo što registrira i koji je kontekst u kojem se ovdje pojavljuje taj pozdrav', kazao je predsjednik Hrvatskog sabora.