zastupnička inicijativa

Ostojić bi da Sabor bude pokrovitelj 75. obljetnice Bitke na Sutjesci, provjerili smo što o tome misle u SDP-u i HDZ-u

27.12.2017 u 13:19

Bionic
Reading

SDP-ov zastupnik Ranko Ostojić poslao je predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću službeni prijedlog da Hrvatski sabor iduće godine bude pokrovitelj obilježavanja 75. obljetnice bitke na Sutjesci. Dok Ostojić još čeka odgovor predsjednika Sabora, tportal doznaje kako šef Sabora neće podržati prijedlog SDP-ova zastupnika

Bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao nam je kako je prijedlog za pokroviteljstvo 75. godišnjice Bitke na Sutjesci poslao samostalno kao saborski zastupnik, te da odgovor od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića još nije dobio.

Iz izvora bliskih šefu Sabora, tportal doznaje kako Sabor neće podržati prijedlog za pokroviteljstvom obljetnice Bitke na Sutjesci.

'Kao što Sabor ni dosad nije bio pokrovitelj, tako neće biti niti u budućnosti. Prije pet godina Ranko Ostojić je bio ministar unutarnjih poslova, bio je na vlasti, pa se postavlja pitanje zašto onda, za 70. obljetnicu te bitke, nije potegnuo to pitanje?', poručili su iz Jandrokovićeva kruga.

  • +2
Ranko Ostojić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Na pitanje tportala što o njegovu prijedlogu kažu kolege iz SDP-a, Ostojić odgovara: 'Ne znam, nisam ih pitao za mišljenje'.

Predsjednik kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk podržava inicijativu svog stranačkog kolege. Bauk kaže da bi, osim Sabora, taj prijedlog trebali podržati i oni dalmatinski gradovi, općine i županije iz kojih je bilo najviše poginulih partizana.

  • +58
Sva lica Gordana Jandrokovića Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Prijedlog je dobro obrazložen i nadam se da će ga Predsjedništvo Sabora prihvatiti. Nadam se da će se pridružiti i jedinice lokalne i regionalne samouprave u Dalmaciji iz kojih je poginuo najveći broj boraca prve, druge i treće dalmatinske udarne brigade i ostalih jedinica', rekao je za tportal šef SDP-ova kluba zastupnika Arsen Bauk.

Bitka na Sutjesci počela je 15. svibnja 1943. godine kada je njemačka vojska, uz podršku ustaških i talijanskih jedinica, pokrenula veliku ofenzivu planirajući uništiti glavninu partizanskih snaga u jugoistočnoj Bosni i likvidirati Josipa Broza Tita. Ofenziva je završila 16. lipnja - brojnim partizanskim žrtvama, ali i neuspjehom Nijemaca.

Činjenica da je u Bitki na Sutjesci sudjelovao velik broj boraca iz Dalmacije, glavni je razlog zašto je SDP-ov zastupnik Ranko Ostojić zatražio da Hrvatski sabor iduće godine bude pokrovitelj 75. obljetnice te bitke iz Drugog svjetskog rata.

O Ostojićevom prijedlogu odlučivat će Predsjedništvo Sabora – predsjednik Gordan Jandroković i potpredsjednici: Milijan Brkić i Željko Reiner iz HDZ-a, Furio Radin (nacionalne manjine), Božo Petrov (Most) i Siniša Hajdaš Dončić (SDP).  

Hajdaš Dončić je za tportal rekao kako će na sjednici Predsjedništva Sabora podržati prijedlog svog kolege Ranka Ostojića.