INTERVJU ZA MEDIA SERVIS

Jandroković o opozivu Milanovića: O tome bismo razgovarali pod jednim uvjetom

10.11.2021 u 20:39

Bionic
Reading

Gostujući u Intervjuu tjedna Media servisa predsjednik Sabora Gordan Jandroković otkrio je kako će izgledati dolazak saborskih zastupnika na sjednice nakon što na snagu stupi odluka o obaveznim Covid potvrdama, progovorio je o opozivu predsjednika Zorana Milanovića i komentirao uhićenje bivše ministrice Gabrijele Žalac. S Jandrokovićem je razgovarala Andrea Marić

Od idućeg tjedna zastupnici koji žele doći u Sabor morat će imati Covid potvrde. Ako se necijepljeni ne žele testirati dva puta tjedno, sjednice će pratiti online, baš kao i oni koji su u samoizolaciji, koji se ne mogu cijepiti zbog zdravstvenih razloga ili kojima je istekla Covid potvrda nakon preboljenja. Na pitanje hoće li cijepljenje biti organizirano u Saboru, Jandroković je odgovorio za Media servis:

"Mi ćemo vrlo brzo znati koliko zastupnika i zastupnica ima Covid potvrde, do kada im te potvrde vrijede, jer će se morati prijaviti kada dođu u Hrvatski sabor, onda ćemo vidjeti koliko se njih želi testirati i koliko je onih koji se ne želi ni testirati niti imaju Covid potvrdu. Što se tiče testiranja, ono sigurno neće biti u Saboru. Bit će u onim institucijama koje su i sada zadužene da provedu testiranje".

Dok neki građani zbog odbijanja testiranja dobivaju ili mogu dobiti otkaz, sa zastupnicima se ne može tako postupati.

"Već je i sada položaj saborskih zastupnika i zastupnica takav da imaju određena prava, ali i obaveze, koje drugi zaposlenici nemaju. Dakle, mi i dan danas ne možemo zastupnika koji ne dolazi na zasjedanja sankcionirati".

Komentirao je način komunikacije kojom se služi Zoran Milanović, ovoga puta s ministrom obrane Marijem Banožićem, a i sam je svojedobno dobivao različite epitete.

"On je srozao političku raspravu u Hrvatskoj na vrlo nisku razinu, na razinu uličnih rasprava, kavgi, uvreda. To nikome nije od koristi osim onih koji na taj bezobrazan, agresivan način nastoje zadominirati u javnom prostoru. On je uveo nove standarde. Način na koji on komunicira, ako ste to primijetili, svaka rasprava o bilo kojoj temi završi na kraju s osobnim uvredama".

  • +14
Zoran Milanović Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Tvrdi da u ovoj raspravi koja se tjednima proteže Milanović i Banožić nisu isti. Više puta je naglasio da predsjednik Milanović krši Zakon o sudovima, Zakon o državnim blagdanima pa sada i Zakon o obrani, a na pitanje je li onda potrebno pokrenuti opoziv predsjednika, odgovorio je:

"Opozvati predsjednika Republike je u ovome trenutku neizvedivo jer mi nemamo dvije trećine zastupnika u Hrvatskom saboru. Da imamo, o tome bismo vjerojatno razgovarali, ali u ovome trenutku mi smo realni političari koji znaju što se može ostvariti, a što se ne može ostvariti".

Gabrijela Žalac stigla na ispitivanje Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Osvrnuo se i na to što je bivša HDZ-ova ministrica Gabrijela Žalac uhićena u aferi Softwer te da se sumnjiči za prijevare u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova.

"Iznenadilo me je. Nisam znao, koliko znam nitko nije znao. Prošlo je već dosta vremena od kada gospođa Žalac više nije ministrica, tako da su to vjerojatno neke nove spoznaje i nova otkrića".

Cijeli intervju možete pročitati ovdje.