poosjet vilniusu

Jandroković i Čmilytė-Nielsen: Suradnja Hrvatske i Litve sve intenzivnija

01.06.2023 u 10:45

Bionic
Reading

Bilaterani odnosi Hrvatske i Litve su odlični i prijateljskii, a suradnja je sve intenzivnija, ocijenili su u četvrtak u Vilniusu predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednica litavskog parlamenta Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Jandroković boravi u službenom posjetu Litvi u povodu sudjelovanja na konferenciji predsjednika parlamenata država članica NATO-a u Vilniusu, stoji u priopćenju Hrvatskog sabora..

"Suradnja je sve intenzivnija naročito u području obrane. Dvije države izvrsno surađuju i u sklopu Stalne strukturirane suradnje (PESCO) Europske unije", složili su se Jandroković i Čmilytė-Nielsen.

Predsjednik Jandroković istaknuo je da Hrvatska sudjeluje u NATO-ovoj aktivnosti "Ojačane prednje prisutnosti" od njene uspostave 2017. godine, a u sklopu koje se trenutno u Litvi nalazi hrvatski vojni kontingent (HRVCON) sa 180 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

"Unatoč geografskoj udaljenosti, bilateralna gospodarska suradnja je u uzlaznom trendu što potvrđuje porast trgovinske razmjene tijekom prošle godine", stoji u priopćenju.

Predsjednici su ponovili osudu ruske agresije i potporu suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, a Jandroković je naglasio značaj nastavka "snažne političke, financijske, humanitarne, tehničke, vojne i ostale pomoći Ukrajini".

Također, naglasili su važnost jačanja suradnje među partnerima unutar NATO-a, a razgovarali su i o proširenju Europske unije na zemlje zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva.