NAKON PODRŠKE HSS-A

Jandroković: HDZ-ov prioritet je Most

21.09.2016 u 16:19

Bionic
Reading

Iznenađujućom odlukom Predsjedništva HSS-a da podupre predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića sa svojih pet zastupnika prilikom formiranja vlade najviše je profitirao upravo HDZ jer se čini da sada imaju znatno komforniju situaciju u pregovorima s Mostom. No u HDZ-u su oprezni i tvrde da su im pregovori s Mostom prioritet

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković kaže da odluka HSS-a da podrže Andreja Plenkovića pri formiranju vlade neće ni na koji način poremetiti pregovore koje vode s Mostom. 'Most je ključni strateški partner HDZ-a i s njima ćemo, uvjeren sam, formirati parlamentarnu većinu', kazao je Jandroković i dodao da su svi koji daju potporu vladi dobrodošli.

Neslužbeno se može doznati da u HDZ-u vjeruju da se predsjednik HSS-a Krešo Beljak odlučio na ovaj potez isključivo iz unutarstranačkih motiva, jer se bori sa stranačkom oporbom za prevlast. Iako su se u medijima već počele slagati križaljke za većinu koju bi HDZ mogao sklopiti s HSS-om i manjinama i bez Mosta, neslužbeno se doznaje da sada ne postoji mogućnost da se HSS-u ponudi sudjelovanje u vladi.

Za tu opciju navija trenutačno suspendirana HSS-ovka i oponentica Kreše Beljaka u stranci Marijana Petir koja je za tportal izjavila kako bi trebalo sjesti s predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem i dogovoriti sudjelovanje u vladi. HSS je na izbore izašao kao dio Narodne koalicije koju je predvodio SDP i osvojio pet mandata. Na prethodnim izborima održanim prije manje od godinu dana HSS je u koaliciji s HDZ-om osvojio jedan mandat.

U HDZ-u smatraju da Beljakova pozicija u stranci nije čvrsta i da sutra može izjaviti nešto drugo i zbog toga neće mijenjati svoj plan. Navode da sutra može Ivan Vrdoljak izjaviti nešto kao Beljak ili u konačnici Zoran Milanović, ali to ne znači da će im zbog toga nuditi sudjelovanje u vlasti. Tvrde da je njihov partner Most i s njima žele formirati većinu i vladu, a hoće li im neki drugi pristupiti ili neće, u ovom trenutku nije prioritet HDZ-a.