HSS POPUT SUNCOKRETA

Petir likuje nakon Beljakova manevra: Uplašio se i ne zna što radi

21.09.2016 u 16:23

Bionic
Reading

Marijana Petir smatra da se predsjednik HSS-a Krešo Beljak uplašio pritisaka koje je između ostalog i sama izazvala te je zbog toga iznenađujuće objavio odluku da će pet zastupnika HSS-a koji su u Sabor izabrani na listi SDP-ove Narodne koalicije bez ikakvih uvjeta podržati vladu koju sastavi HDZ-ov predsjednik Andrej Plenković

'Smatram da su tu dva aspekta: jedan je taj da se Beljakzaista uplašio i ne zna što radi, a drugi je taj da on uopće ne upravlja strankom više i nema nikakav utjecaj', kaže nam utjecajna HSS-ovka koja se nalazi pod suspenzijom stranačkog šefa jer je kritizirala odluku da se na izbore ide sa SDP-om. Nakon suspenzije Petir je pokrenula žestoku kampanju protiv stranačkog šefa te mu čak na konferenciji za novinare održanoj u srijedu poslijepodne zaprijetila izbacivanjem iz stranke!

HSS-ova europarlamentarka Petir vjeruje da je Beljak bio primoran povući ovakav potez pod pritiskom drugih izabranih zastupnika i Predsjedništva HSS-a na njega. Podsjetimo, HSS-ovi zastupnici tvrdili su da su svi složni i da nije bilo kontakata s HDZ-om da podupru vladu koju ta stranka namjerava formirati, iako se u medijima spekuliralo da je dvoje zastupnika bilo spremno promijeniti tabor i pridružiti se HDZ-u. Na listi HDZ-a kao nezavisni kandidat izabran je i bivši predsjednik HSS-a Branko Hrg. Prema neki spekulacijama, suočen s mogućim raspadom kluba i podjelom stranke, Beljak se odlučio dati potporu HDZ-u koju je, doduše, upakirao kao uvjetnu za rok od 100 dana koji se obično daje svim vladama kako bi pokazale što mogu i znaju.

Petir nam kaže da i dalje smatra da je na jedan korektan poziv predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića trebalo odgovoriti razgovorom jer njezina struja u HSS-u želi, posebno u situaciji kada se javlja podrška formiranju vlade, da to bude konstruktivna suradnja i da se programi HSS-a ugrade u program vlade. Također, nastavlja HSS-ovka, i da se razgovara o suradnji s Plenkovićem kao novim mandatarom, a ne da se putem medija komunicira, jer Beljak jedan dan komunicira jedno, a drugi dan drugo. 'Pitanje je što on danas ponovno može izjaviti', kaže Petir.

Beljak ovim potezom, tvrdi još uvijek suspendirana HSS-ovka, pokazuje vidnu nervozu i strah i vidljivo je da ne kontrolira situaciju. 'I unutar stranke oni koji su do jučer bili na Beljakovoj strani tražili su od njega da promijeni smjer, ali način na koji on to radi i sve što radi jako je štetno za stranku', smatra Petir.

HSS-ovka očekuje i smatra da bi sada jedino normalno bilo da Beljak ukine suspenzije nje i drugih članova HSS-a jer su te odluke o suspenziji i donesene u svrhu da ih eliminira iz unutarstranačkog izbornog procesa – Petir za predsjednicu stranke, a delegate koji je podupiru kako ne bi mogli glasovati na skupštini.