REAKCIJE NA PRESUDU

Jakovina: 'Karadžićev projekt nije posebno ugrožen'

25.03.2016 u 10:52

Bionic
Reading

Povjesničar Tvrtko Jakovina, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ocijenio je da kazna od 40 godina zatvora, koliko je Haški sud u četvrtak odrezao ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, nije potpuno razočaravajuća. 'To je presuda koja neće ostaviti gorak okus u ustima za žrtve. Stvarna doživotna presuda bila bi veća satisfakcija. Reakcije su bile očekivane', kazao je Jakovina, gostujući jutros u emisiji Novi dan televizije N1

Jakovina je ustvrdio da 'projekt Karadžića ovom presudom nije dirnut'. 'Ono što je ostalo nije upitno i ne postoje snage koje će njegov projekt željeti razmontirati', konstatirao je Jakovina.

Hoće li biti posljedica ove presude za Republiku Srpsku?

'Neće ih biti. Genocid u Srebrenici dokazan je, to je mjesto gdje se svjetska javnost ljeti okuplja pa se nije dogodio ni povratak onih koji su otamo prognani. Da ne govorimo o drugim dijelovima BiH, to vrijedi i za ostatak susjedstva. Ne postoje snage koje bi to mogle izvući. Ni međunarodna zajednica. EU je prije 20 godina, ulazeći u sukob na ovim prostorima, mogao to bolje napraviti. Karadžić 20 godina, od trenutka kad je prestao biti šef RS, može pokazati na gotovo pa državu koja ne funkcionira u normalnom smislu. Ta podjela koja je 90-ih počela realnost je i dalje. Ja nisam siguran da Karadžić u dubini, ako gleda na projekt... Taj projekt nije posebno ugrožen presudom', kazao je Jakovina za N1

Najviše nezadovoljstva donijela je presuda po kojoj Karadžić nije osuđen za genocid u sedam BiH-općina.

'Genocid je teško bilo dokazati. Za pretpostaviti je da Mladić nije danas osobito miran jer bi mogao pretpostaviti, kao netko tko je bio izravno umiješan u zločine, da ima odgovornost - Karadžić. Problem je bio strategije obrane jer su bile ratne okolnosti. Mislim da tu može ostati loš okus u ustima i može se misliti da su te žrtve u sedam općina pomalo zaboravljene. O Srebrenici će se govoriti', rekao je Jakovina.

'Govorimo o nevjerojatnim zločinima i logorima kakvi nisu viđeni od Drugog svjetskog rata. Govorite o sukobu dojučerašnjih sugrađana. Karadžić je poznavao neke od onih koji su bili ubijani. Je li to bio genocid ili nije, ne umanjuje same zločine. Žrtvama se nikada neće do kraja dati ono što zaslužuju. Nemate normalan život na području BiH. To je rezultat rata', dodao je ovaj povjesničar.

A što presuda znači za Srbiju koja je u pristupnim pregovorima za ulazak u EU?

'Ovo bi moglo biti jedna od točaka za katarzu koja je nužna na ovim prostorima, ali nije se dogodila ni u jednom od društava bivše Jugoslavije pa nisam siguran da će i sada. Prve su izjave došle od predsjednika Nikolića, o očuvanju Republike Srpske. Trebali su shvatiti da to što neki politički vođa dobiva 40 godina zatvora zahtijeva određenu refleksiju. Tu postoji odgovornost koja ne mora biti individualna.

Srbija je na početku predizborne kampanje i ovo je najgori trenutak da pokušate imati neku refleksiju, čak i ako ste u nevladinim udrugama. Nije to ništa specifično, ali 2008., kada je dr. Dabić uhićen, prva reakcija bila je da su u prodavaonici palačinki, blizu njegove zgrade, formirali brend od palačinki koje je on jeo. Tu je bila ta razlika između dvije Srbije - one koja je smogla snage da ga se prokaže (i one druge), ali od toga treba napraviti korak dalje. Nije dovoljno napraviti nešto samo radi međunarodne zajednice. Postignuće tog cilja ne znači da ste postigli ono što morate u društvu', istaknuo je Jakovina.