KRAJNJI REZULTAT NEUPITAN

Jakovčić: Neregularnostima poput onih u Srbiji osobno sam svjedočio i na izborima u Hrvatskoj

12.04.2017 u 09:07

Bionic
Reading

Probleme na koje ukazuju prosvjednici u Srbiji treba riješiti dijalogom vlasti i opozicije, istaknuo je europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) u obraćanju sudionicima skupa Dijalog između mladih iz Hrvatske i Srbije održanom u Europskom parlamentu.

'U Europskom parlamentu krajnje pomno pratimo događanja u Srbiji nakon predsjedničkih izbora. Nema nikakve dvojbe da masovni protesti na ulicama Beograda, Novog Sada i u nekim drugim gradovima odražavaju raspoloženje nemalog dijela javnosti, pogotovo mladih. Tu činjenicu svatko mora uzeti u obzir', kaže Jakovčić, navodi se u objavi njegova Ureda.

Protesti pokazuju da postoje politički zahtjevi koji su potaknuti i lošom gospodarskom situacijom, osobito nedostatkom perspektive za mlade građane. 'Vlasti u Srbiji o tim porukama moraju krajnje ozbiljno razgovarati s opozicijom', poručio je Jakovčić.

Za Europski parlament su sloboda medija i izražavanja postulat demokracije. No i priznavanje izbornih rezultata isto je tako temelj demokracije, dodaje Jakovčić.

'Izbori u Srbiji su provedeni uz neke pojave koje se mogu smatrati neregularnostima. No smatram da se krajnji rezultat nedavnih izbora ne može dovesti u pitanje temeljem pojedinačnih slučajeva neregularnosti. Sličnim sam primjerima neregularnosti osobno svjedočio i na izborima u Hrvatskoj', rekao je Jakovčić.

'Stabilnost Srbije nam je vrlo važna. Plašimo se da ne dođe do težih ekscesa jer su, u ovom trenutku, osjećaji u dijelu javnosti pomiješani. Vjerujem da dijalog nema alternative', poručio je Jakovčić skupini mladih iz Srbije i Hrvatske koji su posjetili Europski parlament.

'Pozivam i vlast i opoziciju u Srbiji na otvoreni dijalog u europskom duhu. U te se razgovore može, ako se za to ukaže potreba, uključiti Europski parlament i druge institucije EU-a kako bi se iznašlo rješenje za probleme otvorene nakon nedavnih predsjedničkih izbora', zaključio je Jakovčić.