državni tajnik

Jakop iz MORH-u bez odgovora u Saboru na niz pitanja, ali i ono čiji je dron pao u Zagrebu

08.12.2023 u 13:14

Bionic
Reading

Saborski zastupnici podržali su u petak prijedloge odluka o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u NATO, EU i koalicijskim misijama, a državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop je, na zabrinutost nekih zastupnika, istaknuo da je Hrvatska vojska spremna za sve zadaće

"Imamo hrvatske vojske i jučer i danas. Imat ćemo je i sutra i ona je spremna za sve svoje zadaće", rekao je Jakop u Hrvatskom saboru.

Time je odgovorio zastupniku Hrvatskih suvenernista (HS) Željku Sačiću koji je upozorio da se za služenje dobrovoljnog vojnog roka javlja nedovoljan broj dragovoljaca iz kojih se mogu puniti profesionalne gardijske brigade.

Založivši se za hitno uvođenje vojnog osposobljavanja mladih, Sačić je rekao kako je od 2008., kada je zamrznut vojni rok, u strategijama obrane planirano da će se godišnje 2000 mladih vojnika dragovoljno prijaviti za služenje vojnog roka i iz toga broja ćemo puniti profesionalne gardijske brigade. No, prošle godine imali samo 433 dragovoljca.

Jakop: Najbolja PZO zaštita je vlastito zrakoplovstvo

Tijekom replika državni tajnik Jakop nije dao detaljne odgovore na više zastupničkih pitanja, među kojima je bilo i Mostovog Nine Raspudiča koji je upitao gdje je bila NATO budnost 10. ožujka 2022. kada je bespilotna letjelica sovjetskog tipa pala uz ogradu studenstkog doma "Stjepan Radić" i samo srećom nije bilo ljudskih žrtava.

Raspudića je zanimalo zna li se čija je to bila letjelica, tko ju je uputio, tko je odgovoran jer je preletjela zračni prostor tri članice NATO-a te je li NATO nebo ojačano da se to ponovno ne dogodi.

Državni tajnik MORH-a Jakop je odgovorio da Hrvatska radi na tome da se u budućnosti nešto takvo ne dogodi te smo u međuvremenu nabavili nekoliko sredstava za protuzračnu zaštitu (PZO), a nastavit ćemo ga ojačavati nabavom oružja kratkog, srednjeg i duljeg dometa.

"Najbolja PZO zaštita je vlastito zrakoplovstvo i njega ćemo ojačati", naglasio je, dodavši i da smo u međuvremenu postali vlasnici nekoliko letjelica.

Predstavljajući prijedloge odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u NATO, EU i koalicijskim misijama, državni tajnik MORH-a Jakop je upozorio da aktualna narušena međunarodna geopolitička i sigurnosna arhitektura demonstrira važnost zajedništva i suradnje sa saveznicima i partnerima radi doprinosa međunarodnoj sigurnosti te odvraćanja i obrane.

Svjedoci smo da je prekrajanje granica i danas program određenih političkih aktera

"Svjedoci smo da prekrajanje granica nisu koncepti koji pripadaju prošlosti, nego danas predstavljaju program određenih političkih aktera", rekao je.

Naveo je i da je do sada u operacijama, misijama i drugim aktivnostima u inozemstvu sudjelovalo ukupno 11.130 pripadnika Hrvatske vojske, a trenutno naše Oružane snage sa 313 pripadnika sudjeluju u ukupno 11 operacija i misija u inozemstvu u okviru NATO-a, EU ili UN-a.

Pripadnici Oružanih snaga RH tako će sudjelovati u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Poljskoj, u sklopu aktivnosti ojačane budnosti NATO-a u Mađarskoj i Bugarskoj, NATO misijama potpore miru u Iraku i "Sea Guardian" u Sredozemlju, u operaciji koalicijskih snaga „Inherent Resolve" te u operacijama EU "EUNAVFOR - Atalanta" i "EUNAVFOR Med Irini".

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'