22 od 89

U Hrvatsku stigla prva borbena vozila Bradley, SAD: Naš partner postaje još jači

06.12.2023 u 10:34

Bionic
Reading

Prva 22 od ukupno 89 borbenih vozila pješaštva Bradley M2A2, koje je Hrvatska nabavila od SAD-a, stigla su u srijedu u Rijeku, izvijestilo je američko veleposlanstvo u Hrvatskoj

'Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država sa zadovoljstvom objavljuje da su 6. prosinca prva 22 od ukupno 89 borbenih vozila pješaštva Bradley M2A2 Oružanih snaga RH stigla u Rijeku. Ova moćna platforma pojačat će kapacitete Hrvatske vojske i ojačati obrambeni stav NATO-a u regiji, a nudi poboljšane mogućnosti hrvatskoj vojsci za obuku i partnerstvo s Oružanim snagama Sjedinjenih Država', piše u priopćenju američkog veleposlanstva.

Borbena vozila Bradley transportiraju se u pogon za specijalna vozila Đuro Đaković (DDSV), gdje će biti u potpunosti obnovljena. Opsežan proces obnove sastojat će se od remonta pogonskog sklopa vozila, ugradnje novih sustava naoružanja, bojenja i pregleda kako bi se osiguralo da sva vozila zadovoljavaju najviše standarde performansi. Po završetku obnove, osoblje DDSV-a bit će osposobljeno i opremljeno za dugoročno održavanje flote vozila Bradley u hrvatskoj vojsci. Rad u DDSV-u također će otvoriti mogućnosti za rad na vozilima Bradley drugih partnerskih zemalja. DDSV je odabran kao mjesto obnove zbog značajne tehničke stručnosti i snažnog ugleda tvrtke.

Bradley M2A2 Izvor: Profimedia / Autor: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

'Hrvatska nabava vozila Bradley čini snažnog i sposobnog saveznika još jačim i sposobnijim. Također označava još jedno ključno zajedničko američko-hrvatsko ulaganje u hrvatsku obranu i našu kolektivnu sigurnost kao bliskih saveznika NATO-a. Štoviše, akvizicija pokazuje proširene prednosti američko-hrvatskog obrambenog partnerstva obnovom Đure Đakovića u Slavonskom Brodu, koji brzo postaje važno središte za ovu vrstu posla, promičući gospodarski razvoj regije', rekao je otpravnik poslova SAD-a u Hrvatskoj Mark Fleming.

'Duboko cijenimo naše blisko partnerstvo s hrvatskom Vladom na ovom važnom projektu za dobrobit obiju naših zemalja', dodao je. 'Sjedinjene Države s ponosom podržavaju hrvatski program Bradley i naše zajedničke obveze prema NATO-u. U tu smo svrhu osigurali gotovo 57 milijuna dolara vojne bespovratne pomoći za ovaj program kako bismo uvećali rashode Hrvatske od 145,2 milijuna dolara. Uz to, Nacionalna garda Minnesote pomoći će Hrvatskoj u izgradnji, održavanju i integraciji sposobnosti Bradleyja kroz dugoročne inicijative Programa državnog partnerstva (SPP) s hrvatskim Oružanim snagama. To pokazuje da obrambena suradnja ostaje kamen temeljac bilateralnih odnosa SAD-a i Hrvatske. I da, kao i uvijek, zajedno budemo jači', piše u priopćenju američkog veleposlanstva.