ZATROVANA HRANA

Jaja u Njemačkoj kontaminirana dioksinom

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.01.2011 22:38
  • Objavljeno 04.01.2011 u 22:32
Jaja

Jaja

Izvor: Corbis / Autor: Cat Gwynn/Corbis

Njemački potrošači u utorak su upozoreni da obrate pažnju na možebitno kontaminirana jaja nakon što je prošlog tjedna u hrani peradi i svinja pronađen visokootrovni dioksin, zbog čega su tisuće farmi bile primorane prekinuti prodaju

Glasnogovornik ministarstva okoliša Sjeverne Rajne-Vestfalije Wilhelm Deitermann rekao je kako je u protekla dva tjedna s dviju farmi distribuirano više od sto tisuća potencijalno kontaminiranih jaja. Problematična su samo jaja prodana prije otkrića kontaminacije 23. prosinca.

"Ne mogu reći koliko je možebitno kontaminiranih jaja točno distribuirano, ali su pronađena na dvjema farmama u državi", rekao je Deitermann

"Činimo sve što možemo kako bismo informirali potrošače o mogućoj kontaminaciji jaja", rekao je, a regionalna vlada na svojoj je internetskoj stranici objavila serijske brojeve svih jaja koja bi mogla biti kontaminirana.

Iako je odluka o mogućem ubijanju domaćih životinja kod kojih je otkriven dioksin zasad prepuštena farmerima, na samo jednoj farmi moralo je biti usmrćeno više od osam tisuća kokoši nesilica.

Jučer su vlasti objavile da je gotovo tisuću peradarskih i svinjogojskih farmi u saveznoj pokrajini Donjoj Saskoj obustavilo isporuke svojih proizvoda nakon otkrića dioksina u stočnoj hrani.

"To će trajati najmanje nekoliko tjedana kako bi se provele kontrole. No zaštita potrošača je ispred svega", rekao je glasnogovornik ministarstva poljoprivrede te pokrajine, u kojojj se nalazi najviše pogođenih farmi.

Zasad nije poznato kako je toksični dioksin dospio u stočnu hranu, a za te peradarske i svinjogojske farme hranu isporučuje Harles & Jentzsch, tvrtka sa sjedištem u Uetersenu na sjeveru zemlje.

Dioksin je kemijska supstanca koja nastaje industrijskim ili prirodnim spaljivanjem i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uvrstila ju je na popis kancerogenih tvari.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi