SEKS TURIZAM ZA BOGATAŠE

Jahting-prostitucija postoji, ali ju je teško dokazati

18.06.2009 u 08:56

Bionic
Reading

Iako je izvješće State Departmenta o trgovini ljudima u Hrvatskoj pozitivno i zadovoljavajuće, prostituciju i trafficking teško je dokazati jer žrtve rijetko pričaju o tome

Najveći je problem u Dalmaciji, gdje tijekom turističke sezone dolazi do procvata prostitucije, posebice za goste dubljeg džepa. To se posebno odnosi na jahting-prostituciju. U tom slučaju djevojke koje usluge nude na luksuznim plovilima bogatih klijenata mogu zaraditi od 500 do čak dvije tisuće eura.

Stručnjaci upozoravaju da bez priznanja žrtve nema ni kaznenog djela te striktno razlikuju trgovinu ljudima povezanu s prostitucijom od klasične prostitucije. Ni za jedno ni za drugo zasad nema službene potvrde.

Koordinatorica Petre (nacionalne mreže 11 nevladinih udruga za prevenciju i eliminaciju trgovanja ženama i djecom) Ružica Mandić ističe da je najveći broj žrtava trgovine ljudima vezan uz žene koje su eksploatirane za prostituciju, no i ona ocjenjuje da su statistički pokazatelji o tim slučajevima zadovoljavajući.

Sandra Veber iz Uprave kriminalističke policije MUP-a ističe da u posljednje dvije i pol godine u Dalmaciji nije bilo žrtava trgovine ljudima koji su bili prisiljavani na prostituciju.

'Od 2002. do kraja 2007. zabilježeno je nekoliko slučajeva na splitskom i zadarskom području, a radilo se uglavnom o ženama koje dolaze iz Bosne, Srbije i Bugarske. Jednoj žrtvi u međuvremenu je reguliran status boravka, ostala je živjeti u Hrvatskoj i zasnovala obitelj', kazala je Veber za Slobodnu Dalmaciju.

'Ako žrtva ne želi posvjedočiti, tj. priznati da je bila iskorištavana, sve pada u vodu i te pojave ne mogu se dokazati. Imali smo više poziva u kojima su nam građani prijavljivali slične događaje i sve smo ih proslijedili policiji, no nije nam poznato da je dokazano postojanje većeg broja takvih slučajeva. Iako smo imali dojave da su nekim djevojkama koje su se prijavljivale za sezonski posao na jahtama bile nuđene dodatne mogućnosti zarade, tj. prostitucija, nisu zabilježeni širi razmjeri. Problem u dokazivanju upravo je to što osobe koje su bile iskorištavane ne žele to i priznati', kazala je koordinatorica Petre.