ISPRAVAK NETOČNOG NAVODA

Jadranka Kosor (još) neće tužiti Stankovića

25.03.2010 u 09:09

Bionic
Reading

Uredništvu tportala obratilo se odvjetničko društvo Šeparović, Špehar i Gavranić, koje zastupa gospođu Jadranku Kosor, s molbom ispravka netočnog navoda u tekstu Marinka Čulića 'Tko će zaustaviti zajapurenu premijerku', objavljenog na tportalu 24. ožujka 2010. Sukladno Zakonu o medijima, tekst ispravka donosimo u nastavku

Vaš novinar Čulić u svom tekstu, među ostalim, navodi da je gospođa Jadranka Kosor 'obrukala i svoje odvjetnike, koji su prvo najavili tužbu protiv HTV-a i Aleksandra Stankovića, a zatim demantirali da je o tome ikada bilo govora'.

Navedena tvrdnja u cijelosti je neistinita.

Naime, niti gospođa Jadranka Kosor, a niti njezina odvjetnica, nisu nikada i nigdje najavili tužbu protiv Hrvatske televizije niti protiv njihovog novinara Stankovića.

Istina je da je odvjetnica u svojem priopćenju za javnost navela da je novinar Stanković svojim postupanjem ostvario sva bitna obilježja kaznenog djela klevete, jer je iznio neistinite tvrdnje uvredljivog i klevetničkog sadržaja, koje su višekratno argumentirano demantirane, što je njemu bilo poznato, a namjera mu je bila isključivo naškoditi časti i ugledu gospođe Jadranke Kosor. Hrvatska televizija, zbog postupanja svog novinara, odgovorna je temeljem Zakona o medijima, za štetu prouzročenu gospođi Kosor zbog povrede prava osobnosti s obzirom da joj je povrijeđeno dostojanstvo, čast i ugled. Pri ovom pravnom stavu odvjetnica gospođe Kosor ostaje i nadalje, ali ta činjenica nema veze s odlukom o podnošenju tužbe.

Navodna tužba protiv HTV-a i novinara Stankovića isključivo je bila medijska špekulacija.

Tužbom se nikome nije prijetilo, te se ista nigdje nije spominjala, niti su dane ikakve izjave, pismene ili usmene, u kojima bi bila najavljena tužba, Vrlo lako je to provjeriti i uvidom u priopćenje za javnost poslano i Vašem portalu dana 21. ožujka 2010. kao i uvidom u izjavu odvjetnice dane na molbu Vašeg novinara Ante Srzića od 23. ožujka 2010.

Dakle, gospođa Jadranka Kosor nije najavila tužbu, pa stoga istu nije niti mogla kasnije demantirati, kako netočno navodi Vaš novinar.

Gospođa Jadranka Kosor je, putem svoje odvjetnice, poduzela pravne korake koji joj, u skladu sa zakonom, stoje na raspolaganju, u vidu zahtjeva za objavu ispravka objavljene informacije upućenog HTV-u, pisanog zahtjeva Etičkom povjerenstvu HRT-a i Programskom vijeću HRT-a, te dopisa Novinarskom sudu časti HND-a.

S obzirom na ishod navedenih poduzetih pravnih radnji, ovisit će i odluka gospođe Jadranke Kosor o daljnjim pravnim koracima, pa i o podnošenju tužbe.

Slijedom svega navedenog, pozivam vas da, bez odlaganja, na istovrijednom mjestu, bez skraćivanja, sve sukladno Zakonu o medijima, objavite ovaj ispravak objavljene informacije.

S poštovanjem,

odvjetnica Ivana Špehar