'PROMIJENITE SVOJE ŽIVOTE'

Jacob Blake iz bolničkog kreveta kaže da je u bolovima kad diše

06.09.2020 u 12:05

Bionic
Reading

Jacob Blake, mladi crnac kojeg je u leđa nekoliko puta ustrijelio bijeli policajac u Wisconsinu, rekao je da ga "boli dok diše" te da je u stanju stalne boli, u video poruci koju je poslao iz svoga bolničkog kreveta

Unatoč ozljedama, koje će ga najvjerojatnije ostaviti paraliziranim od struka nadolje, Blake je rekao svojim pristašama da "ima još života pred sobom."

"Tvoj život, i ne samo tvoj život, tvoje noge - nešto što trebaš da bi se kretao i napredovao u životu - mogu od tebe biti uzeti na ovaj način, čovječe", rekao je Blake, pucketajući prstima, u videu kojeg je u subotu objavio njegov odvjetnik Ben Crump.

U bolničkoj odjeći, Blake je rekao da na leđima i trbuhu ima šavove.

"24 sata, puna 24 sata tu je bol, ništa osim boli", rekao je.

"Boli me disanje, boli me spavanje, boli me okretanje sa strane na stranu, boli me kad jedem", rekao je u videu koji ima više od 400 tisuća pogleda na Twitteru.

"Molim vas, kažem vam, promijenite svoje živote. Možemo se držati zajedno, zaraditi nešto novca, učiniti sve jednostavnijim za naše ljude, zato jer je toliko protraćenog vremena."

29-godišnjak je ozbiljno ranjen kad je u njega policajac ispalio sedam ili osam metaka dok je pokušavao ući u svoj auto 23. kolovoza u Kenoshi u Wisconsinu. Troje njegove djece bilo je u to vrijeme u automobilu.

Scenu su snimili prolaznici, a dvojica policajaca koji su pokušali zaustaviti ili uhititi Blakea suspendirani su.

Pucnjava u Blakea dogodila se tri mjeseca nakon smrti Georgea Floyda te je pokrenula novi krug prosvjeda u nekoliko gradova.

Prosvjedi u Kenoshi počeli su mirno one noći kad je Blake ustrijeljen, no postali su nasilni nekoliko noći zaredom.

Kulminirali su 25. kolovoza kad je ubijeno dvoje ljudi. 17-godišnji pristaša Trumpa uhićen je i optužen za ubojstvo.

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden razgovarao je s Blakeom telefonski u četvrtak te se sastao s njegovom obitelji.