MILANOVIĆEVA POSTIZBORNA PRESICA

'Ja sam kriv za sve, neće biti moja tajnica valjda!'

20.05.2013 u 11:26

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a i hrvatske Vlade Zoran Milanović priznao je na medijskoj konferenciji u stranačkoj središnjici da ne može biti pretjerano zadovoljan rezultatima lokalnih izbora, prije svega rezultatima u Zagrebu. 'Pitate me jesam li kriv? Normalno. Tko bi bio kriv? Moja tajnica? Ja sam kriv za sve, a odgovoran zajedno s drugima, odnosno zaslužan kad pobijedimo', rekao je Milanović

Komentirajući rezultate izbora, lider vladajuće koalicije rekao je kako je situacija u pojedinim županijama i gradovima 'više-manje ista kad se gleda raspored snaga otprije četiri godine'. 'Ima određenih promjena. U velikim gradovima SDP je pojedinačno najjača snaga, ali ne mogu biti pretjerano zadovoljan rezultatima', rekao je Zoran Milanović

Posebno nije zadovoljan rezultatima u Zagrebu, pa mu čak ni činjenica da je SDP-ova lista najjača 'nije zadovoljavajuća'. Podsjetio je i kako je značajnu prednost na izborima za gradonačelnika u prvom krugu ostvario kandidat koji je izbačen iz SDP-a, misleći pritom na Milana Bandića

'Stvari ću uvijek nazivati pravim imenom, a u Zagrebu je na djelu klijentelistička ekipa koja ne vodi grad ni približno na europski način. Ako građani to ne prepoznaju, neka izaberu koga hoće. Rajko Ostojić mi je neusporedivo bolji, pametniji, obrazovaniji i čistiji kandidat. Nemam iluzija – bit će jako teško. Nešto što ne valja neću nazivati dobrim, to je loše i neću prestati raditi na tome da se to popravi', rekao je Milanović.

Kad je Split u pitanju, ocijenio je kako je 'nakon dosta vremena lutanja prevladala opcija koja je poštena, radna, uporna, možda nekad i neatraktivna, a to je Ivo Baldasar'; za Rijeku je rekao kako 'Vojko Obersnel očekivano nije prošao već u prvom krugu, no ima ogromnu prednost za drugi krug', dok je za Istru kazao da je SDP zabilježio četiri puta bolji rezultat na izborima za Županijsku skupštinu nego prije četiri godine, kad je imao samo osam posto. Za Osijek je najavio nastavak potpore Ivanu Vrkiću, kandidatu koalicije okupljene oko SDP-a.

'U nekim sredinama građani imaju pravo birati koga god hoće. Negdje su birali najgore od najgorih. I to je demokracija', ocijenio je Milanović. Dodao je da, kao predsjednik Vlade, 'ima dužnost surađivati sa svima onima koji su legalno izabrani, koliko god mu se sviđali ili ne'.

'Kao političar osjećam da imam dužnost reći ono što mislim, a mislim loše i vidim loše. Očito velik broj mojih sugrađana u Zagrebu misli drugačije od mene. Kad je Milan Bandić u pitanju, različito jest u odnosu na 2009, ali ne bitno. To smatram teretom koji nosim otkako sam izabran za predsjednika stranke, no sve to nema veze sa strankama. Riječ je o poslovno-klijentelističkim udrugama koje vašim novcem rade ono što smatraju da je dobro. U politici je to teško prepoznati', ocijenio je Milanović.

Što se tiče kampanje Rajka Ostojića i potrebe da se ona mijenja za drugi krug izbora, odnosno ofenzivnog početka borbe Bandićevih suradnika, ponovio je da 'Zagreb treba očistiti od korupcije, no to ne može raditi kao osvetnik'.

Ustvrdio je i da je opcija koju vodi u Zagrebu 'zamalo najjača stranka' te podsjetio kako je HDZ bitno slabiji, no i priznao da je to 'preslabo za snagu i očekivanja SDP-a'.

Upitan osjeća li krivnju zbog lošeg rezultata i očitog gubitka vlasti u Zagrebu, odgovorio je da 'nisu ni bili na vlasti, nego je to bio čovjek koji se preko SDP-a iz potpune anonimnosti, bez ikakve karijere, dočepao vlasti'. 'Tu je. Biran je. Ostvareno je puno kontakata. Puno je ljudi šarmirano i kupljeno. Dakle ni u Zagrebu u posljednje tri i pol godine nismo imali vlast jer je sadašnji gradonačelnik izbačen iz SDP-a. Prijetio je pohodom na Hrvatsku – neka dođe, čekamo ga', poručio je Milanović.

Ipak je, na kraju, priznao da je 'odgovoran za sve, jer mora preuzeti odgovornost'. 'Pitate me jesam li kriv? Normalno. Tko bi bio kriv? Moja tajnica? Ja sam kriv za sve, a odgovoran zajedno s drugima, odnosno zaslužan kad pobijedimo', zaključno je priznao Zoran Milanović.

Iako je sinoć dočekao rezultate prvog kruga lokalnih izbora u središnjici stranke na Iblerovu trgu, Milanović tada nije imao što reći građanima. Javnosti se obratio tek danas.