KREMLJ ODBACUJE OPTUŽBE

Izvješće UN-a: Ruski vojnici radili su zločine u Srednjoafričkoj Republici

29.06.2021 u 22:15

Bionic
Reading

Instruktori ruske vojske i vojnici Srednjoafričke Republike napadali su civile prekomjernom silom, ubijali, okupirali škole i pljačkali, stoji u izvješću Ujedinjenih naroda koje je Reuters vidio u utorak

Izvještaj predstavljen Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda optužuje i Koaliciju patriota za promjene (CPC), najveću grupaciju pobunjenika u toj afričkoj državi, da regrutira djecu, napada mirotvorce, seksualno zlostavlja i pljačka skupine za humanitarnu pomoć.

Vodstvo Srednjoafričke Republike i ruski dužnosnici UN-u su rekli da su svjesni tih optužbi, no da ih odbacuju, dodavši da je pobunjenicima u cilju širiti takve priče.

Rusija i Francuska, koja ima oko 300 vojnika u toj zemlji, natječu se za utjecaj u državi od 4,7 milijuna stanovnika bogatoj zlatom i dijamantima, prenosi Reuters.

Rusija je u Srednjoafričku Republiku poslala stotine vojnih obučavatelja kako bi pripremila vladine snage za borbu protiv pobunjenika.

„Ruski vojni savjetnici nisu mogli i nisu sudjelovali u ubijanju i pljačkama. Ovo je samo još jedna laž“, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u ponedjeljak u odgovoru na optužbe UN-a.

Srednjoafričkom Republikom vlada nasilje otkad je u ožujku 2013. vlast preuzela koalicija većinski muslimanskih pobunjenika imena Seleka.

Proteklih mjeseci se vojska, uz pomoć mirotvoraca UN-a te vojske Rusije i Ruande, bori protiv pobunjenika CPC-ja koji žele poništiti glasovanje 27. prosinca na kojima je pobjednik proglašen predsjednik Faustin-Archange Touadera.

U UN-ovom izvješću stoji da su vladine snage sigurnosti i ruski instruktori ubili najmanje šest civila u džamiji tijekom operacije protiv CPC-ja.

„Napali su džamiju iako su znali da su tamo prisutni civili, ne poštujući vjersku prirodu zgrade. Prema tvrdnjama svjedoka, nije se pazilo na razliku između civila i boraca“, napisali su stručnjaci UN-a.

Oni su napisali da su Rusi i vojska opljačkali humanitarnu skupinu i ukrali 1850 dolara vrijednu robu, uključujući onu namijenjenu žrtvama seksualnog nasilja.

Rusija je UN-u rekla da je od 18. travnja u Srednjoafričkoj Republici 532 njezinih vojnih savjetnika. UN pak smatra da ih je puno više, „između 800 i 2,1 tisuće“, a da među njima ima ljudi iz Libije, Sirije i drugih država.