novo vrijeme

Izviđači u SAD-u iz svoga imena izbacuju rodnu odrednicu 'boys'

03.05.2018 u 17:20

Bionic
Reading

Boy Scouts američka verzija izviđača mijenja ime. Vodstvo je odlučilo izbaciti dječake (boy) iz imena kao bi program otvorili i djevojčicama što je izazvalo bijes dijela javnosti koji odluku vodstva organizacije povezuju s rodnom ideologijom i brisanjem granice među spolovima.

No, sudeći prema riječima izvršnog direktora Boy Scouts of America Mikea Surbaugha razlog je znatno prozaičniji. Uslijed niza godina opadanja članstva skauti su odlučili u svoje okrilje primiti i djevojčice. Surbaugh kaže da novom novom kampanjom žele promovirati inkluzivnost.

Spolno miješani programi su samo za djecu od sedam do 10 godina dok će stariji biti odvojeni po spolovima.

Programi za starije dječake i djevojčice će biti odvojeni po spolnim linijama.

'Ulaskom u novu eru za našu organizaciju je važno da se sva djeca mogu pronaći u našim izviđačkim programima na svaki mogući način', kazao je Saurbaugh javlja CNBC.

Djevojčice će početi primati od ovoga ljeta, ali već sada je više od 3000 djevojčica diljem Amerike je već upisano rane programe.

Boy Scouts of America broje više od 2,3 milijuna članova što je manje nego prije pet godina kada su u svom članstvu imali 2,6 milijuna djece. U najboljim danima organizacija je imala i do četiri milijuna članova.

Iz organizacije Girl Scouts su iznenađeni agresivnom kampanjom regrutiranja djevojčica u Boy Scoute i strahuju od odlijeva članstva. One imaju oko 1,8 milijuna članova.

  • +8
U Hrvatskoj su odavno izviđači otvoreni za dječake i djevojčice. Izviđači tradicionalno pred Božić donose Betlehemsko svjetlo u u zagrebačku katedralu. Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL