EKOLOŠKA KATASTROFA

Izvanredno stanje u Kaliforniji zbog velikog curenja metana

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 07.01.2016 09:23
  • Objavljeno 07.01.2016 u 09:02
Gas maska plinska maska

Gas maska plinska maska

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Baz Ratner

Guverner Kalifornije Jerry Brown proglasio je izvanredno stanje oko Los Angelesa zbog curenja velikih količina metana što je primoralo tisuće stanovnika na evakuaciju a stručnjaci proglasili velikom ekološkom katastrofom

'To je curenje neusporedivo, katastrofično jer se radi o metanu, plinu sa stakleničkim učinkom 80 puta moćnijim od CO2 na razini 20 godina i koji puno brže djeluje', rekla je Stephanie Pincetl, profesorica znanosti okoliša.

Mobilizirane su sve vladine državne agencije radi pružanja pomoći stanovništvu u okolici Porter Rancha, predgrađa Los Angelesa gdje iz podzemne cijevi metan curi već nekoliko mjeseci.

'Sve vladine agencije koristit će svoje osoblje, opremu i infrastrukturu radi stalnog i kompletnog odgovora na taj incident', piše Brown u priopćenju.

Brown ističe da se susreo sa stanovnicima Porter Rancha u ponedjeljak, od kojih je tvrtka za distribuciju plina Socal Gas već preselila nekoliko tisuća, a nekoliko tisuća ih je to zatražilo.

Zbog curenja metana i posebice smrdljivih aditiva namijenjenih signaliziranju curenja metana, plina bez mirisa, puno stanovnika iz okolice patilo je od mučnine, curenja krvi iz nosa i glavobolje.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!