aukus uznemirio svijet

Izvanredni sastanak ministara vanjskih poslova članica EU-a oko novog trojnog obrambenog pakta

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 20.09.2021 14:26
  • Objavljeno 20.09.2021 u 14:20
Josep Borrel

Josep Borrel

Izvor: Profimedia / Autor: Alexey Vitvitsky / Sputnik / Profimedia

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a održat će izvanredni sastanak u ponedjeljak navečer u New Yorku, na marginama Opće skupštine UN-a, kako bi razgovarali o implikacijama stvaranja trojnog obrambenog saveza između SAD-a, Velike Britanije i Australije

“Visoki predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrel predsjedavat će sastankom u New Yorku, koji će biti prva prigoda za razgovor o posljedicama toga sporazuma za EU i njezine države članice”, izjavio je glasnogovornik Komisije Peter Stano.

Sjedinjene Države, Velika Britanija i Australija su prošli tjedan objavile da su sklopile novi obrambeni savez, AUKUS, nakon čega je Australija otkazala ugovor vrijedan 50 milijardi eura s Francuskom o nabavi podmornica. Istodobno, Canberra je objavila da je zaključila novi ugovor sa SAD-om i Velikom Britanijom o nabavi podmornica na nuklearni pogon, umjesto francuskih koje su trebale biti na konvencionalni pogon.

Ta odluka Australije dovodi u pitanje nastavak pregovora s Europskom unijom o trgovinskom sporazumu.

Francuski ministar europskih poslova Clement Beaune je rekao da je Francuska izgubila povjerenje u Australiju te da je nastavak pregovora o trgovinskom sporazumu s tom zemljom “nezamisliv”.

“Držati se zadane riječi jest preduvjet za povjerenje među demokracijama i saveznicima. Nezamisliv je nastavak pregovora kao da se ništa nije dogodilo sa zemljom u koju više nemamo povjerenja”, izjavio je u nedjelju Beaune.

Zadnja runda pregovora između EU-a i Australije održana je u lipnju, a sljedeća je bila predviđena u listopadu.

"Sada analiziramo kakve posljedice sklapanje saveza AUKUS može imati na nastavak pregovora s Australijom”, rekao je glasnogovornik Komisije Eric Mamer.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!