Izvanredna presica HZJZ-a

Kod dvije osobe u Hrvatskoj dokazan omikron. Kaić o simptomima: Kao da ga je vlak zgazil

06.12.2021 u 12:13

Bionic
Reading

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo potvrdili su na izvanrednoj konferenciji za medije da su dva slučaja zaraze sojem koronavirusa omikron potvrđena u Hrvatskoj

'Dokazali smo dva slučaja kod kojih je potvrđen soj omikron', kazao je Krunoslav Capak.

Voditeljica Službe za mikrobiologiju Ljiljana Žmak kazala je da je brzom analizom pokazano da je naš soj najsličniji sojevima omikrona dokazanim u Bocvani.

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Bernard Kaić kazao je da ne mogu utvrditi sa sigurnošću izvor zaraze jer nisu bili izvan Hrvatske, no velika je mogućnost da su se zarazili na poslovnom skupu na kojem su bili nekoliko dana prije početka simptoma.

Krunoslav Capak o omikronu Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

'Tako da su sudionici tog skupa kontakti, a postoji mogućnost i da je netko od njih bio izvor. Svi kontakti pozvani su na testiranje. Danas ih je već bilo 13. Bilo je među njima i stranaca na skupu', kazao je.

  • +7
Potvrđen omikron kod dva pacijenta u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Smatra da su brzo identificirali zaražene pa se omikron ne bi trebao širiti. 'Obojica su cijepljena, no zna se da i kod drugih varijanti cijepljene osobe mogu oboljeti. Iz zemalja koje imaju više iskustva s omikronom imamo podatke da je zaštita od razvoja srednje teških i teških oblika bolesti 90 posto kod cijepljenih', kazao je Kaić i dodao da dvojica zaraženih nemaju teški oblik bolesti.

'Neminovno je bilo da omikron uđe u Hrvatsku', napomenuo je. Kaže da su simptomi slični gripi. 'Kao da ga je vlak zgazil', kazao je Kaić.

Bernard Kaić o omikronu Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Rekao je da bi bilo jako dobro kada bi se pokazalo da je omikron zarazniji, ali s blažim simptomima. Napomenuo je da i dalje ima smisla docjepljivanje.

Kazao je da je pitanje hoće li se raditi cjepivo prilagođeno ovom soju jer se nije radilo ni za soj delta. Ne može, kaže, predvidjeti hoće li se pojaviti novi val zbog ovog soja.

  • +20
Omikron Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Capak je kazao da pada i broj hospitaliziranih i onih na respiratoru. I kod preminulih je blagi pad. Ako se pokaže da se omikron brže širi, možemo očekivati da će broj novooboljelih rasti. 'Najrealniji je bio Fauci koji je rekao da ništa sa sigurnošću ne može tvrditi jer je prerano za prognoze', kazao je Capak.

Na pitanje jesu li covid potvrde dale rezultat, kazao je da one pružaju sigurnost i smanjuju broj zaraženih. 'Radi se o 1,7 posto osoba koje su se testirale, a bile pozitivne i one onda nisu širile virus. Je li pad brojki rezultat covid potvrda, vidjet ćemo za nekoliko tjedana', dodao je.

Uskoro stižu preporuke za cijepljenje djece od pet godina. Oko 15. prosinca cjepivo za djecu trebalo bi doći u Hrvatsku. Na pitanje o testiranju u bolnicama i cijepljenih i necijepljenih kazao je da se sve usklađuje i da bi trebalo krenuti za tjedan dana.

Kaže da postoje situacije u kojima je potrebno i cijepljene testirati, no da to sigurno neće biti uobičajena praksa.

Za sada nema pooštrenja mjera, potvrdio je Capak. Kaže da interes za cijepljenje trećom dozom jako raste, dnevno više od deset tisuća ljudi cijepi se trećom dozom, a interes za prvu dozu slabi.