ZAJEDNIČKA IZJAVA

Izraleski intelektualci podržali palestinsku državu

20.04.2011 u 13:04

Bionic
Reading

Sedamnaestero dobitnika nagrade Izraela, najvišeg državnog priznanja u području umjetnosti, znanosti i književnosti, u srijedu je objavilo zajedničku izjavu kojom pozivaju na osnivanje palestinske države u granicama prije rata 1967. godine

Njih će sedamnaestero javno potpisati poziv u četvrtak u Tel Avivu, ispred zgrade u kojoj se proglašena Država Izrael 14. svibnja 1948. godine.

Palestinci traže priznanje svoje države u granicama od 4. lipnja 1967. godine, odnosno prije početka arapsko-izraelskog šestodnevnog rata. Takva bi država uključivala Zapadu obalu, Pojas Gaze i Istočni Jeruzalem.

'Pozivamo na stvaranje palestinske države, uz izraelsku, prema granicama naše neovisne države utemeljnima primirjem iz 1949. godine', objavili su izraelski uglednici. To se odnosi na primirje kojim je završen prvi arapsko-izraelski rata koji je doveo do stvaranja Države Izraela i čije se granice od tada nisu mijenjale sve do lipnja 1967. godine.

'Potpuni završetak izraelske okupacije vitalan je uvjet za slobodu dvaju naroda', dodaje se izjavi, koju su, među ostalima, potpisali profesori Yehuda Bauer, David Tartakower, Zeev Sternhell, bivši predsjednik izraelske akademije znanosti Menachem Yaari, slikar i kipar Danny Karavan i književnik Yehoshua Sobol.