UGROŽEN PROJEKT DVIJU DRŽAVA

Izraelu vlada Likuda i krajnje desnice

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 16.03.2009 13:39
  • Objavljeno 16.03.2009 u 13:29
Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Mandatar za sastav izraelske vlade Benjamin Netanyahu iz stranke Likud dogovorio je koaliciju sa strankom krajnje desnice Yisrael Beitenu, prenose agencije u ponedjeljak, a Europska unija upozorava da će odnose s Izraelom vrednovati prema privrženosti nove vlade projektu dviju država

Netanyahu, čelnik Likuda (desnica) je u noći na ponedjeljak potpisao koalicijski sporazum s Yisrael Beitenu, čiji će čelnik Avigdor Lieberman postati ministar vanjskih poslova u novoj vladi.

'Dogovorili smo se o svim načelima i pitanjima i o podjeli ministarstava i kabineta' rekao je zastupnik Likuda Guideon Saar, javlja AFP.

Netanyahuov sporazum s krajnjom desnicom mogao bi biti zapreka planu nove američke administracije Baracka Obame da se uz Izrael proglasi i palestinska država, piše Reuters.

Povjerenik EU za vanjske poslove i sigurnost Javier Solana rekao je da će odnosi EU i Izraela ovisiti o spremnosti nove izraelske vlade da nastaviti raditi prema ostvarenju rješenja palestinske države.

'Spremni smo surađivati kao i obično, redovito s izraelskom vladom koja je spremna razgovarati i raditi na ostvarenju rješenja o dvije države', rekao je Solana.
Na dogovor Netanyahua i Libermana reagirao je u ponedjeljak zastupnik izraelskih Arapa u parlamentu, Ahemad Tibi pozivajući 'šefove diplomacije europskih zemalja neka se ne susreću s fašistom koji zagovaraju protjerivanje Arapa'.

'Pozivam također i arapsku diplomaciju na bojkot Liebermana, neka se s njime ne susreću ni javno ni tajno', rekao je Tibi za AFP.

Zastupnik Saar naznačio je u ponedjeljak da postignutim dogovorom Likud ne zatvara vrata drugim strankama, već naprotiv teži proširenoj koaliciji.
Likud bi trebao razgovarati sa svojim prirodnim saveznicima, vjerskim strankama i strankama desnice, a to su Sefardski ultraortodoksni Shaass (koja ima 11 zastupnika), zatim Ujedinjena lista ultraortodoksne Tore aškenazi (5), Nacionalni savez (4) te Židovsko ognjište (3).

Likud je na izborima dobio 27 zastupničkih mjesta, a to je jedno mjesto manje od 28 zastupnika koliko je ostvarila stranka centra Kadima, koju vodi dosadašnja šefica diplomacije Tzipi Livni s kojom je Netanyahu pregovarao o koaliciji.

Livni je međutim odbila ući u vladu koja ne bi u svoj program uvrstila plan 'dviju država za dva naroda, izraelski i palestinski' i koja se ne bi obvezala raditi prema mirovnom procesu što su ga potaknule Sjedinjene Države konferencijom u Annapolisu 2007.

Netanyahu zagovara 'ekonomski mir' koji predviđa poboljšanje životnih uvjeta Palestinaca na Zapadnoj obali kroz gospodarske i sigurnosne projekte.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi