Benjamin Netanyahu

Izraelski premijer povukao zahtjev za imunitetom

28.01.2020 u 10:29

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak je najavio da će povući svoj zahtjev za parlamentarnim imunitetom koji je zatražio zbog optužbe za korupciju

Najdugovječniji premijer u povijesti Izraela, koji je trenutno u posjetu SAD-u, na Facebooku je objavio kako bi proces dobivanja imuniteta u parlamentu bio 'cirkus' i kako ne želi sudjelovati u toj 'prljavoj igri'.

Otkrio je kako je obavijestio predsjednika Knesseta o povlačenju zahtjeva za imunitetom, nekoliko sati prije no što je parlament trebao raspravljati o tom pitanju.

Netanyahu je u studenom optužen za korupciju, a time je postao i prvi premijer Izraela u povijesti koji protiv sebe ima optužnicu.

Izraelski čelnik govori o pokušaju puča i kritizira izraelsko pravosuđe, tvrdeći da policija stvara pritisak na svjedoke, te da je žrtva lova na vještice koji protiv njega provode mediji i ljevica. Optužen je u tri slučaja.

Zajedno sa suprugom Sarom predmet je pravosuđa zbog nezakonitog primanja darova od holivudskog producenta Amona Milchana i australskog milijardera Jamesa Packera.

Optužuje ga se i da je s najprodavanijim izraelskim novinama Yedioth Ahronoth dogovarao donošenje zakona koji će pomoći tom mediju nauštrb drugih, u zamjenu za bolje praćenje njegove politike.

U trećem slučaju je optužen da je pružao regulatorne usluge vodećoj izraelskoj telekomunikacijskoj tvrtki Bezeq Telecom kako bi pozitivno pisali o njemu na internetskom portalu u vlasništvu kompanije.

Sve se to događa u vrijeme dok Izrael nakon dvaju parlamentarnih izbora nije uspio formirati vladu, pa ga oko godinu dana vodi prijelazna vlada. Idući izbori su 2. ožujka.

Netanyahuova desna stranka Likud na izborima u rujnu osvojila je 32 mjesta, dok je centristički savez Plavih i bijelih generala Bennyja Gantza dobio mjesto više. U parlamentu sjedi ukupno 120 zastupnika, a nijedna strana nije uspjela formirati vladajuću koaliciju.

Netanyahu je 2. siječnja zatražio parlamentarni imunitet što je automatski onemogućavalo pokretanje bilo kakvog sudskog procesa protiv njega.