I ATEISTI PRED RABINOM

Izraelski parlament odbija zakon o civilnim vjenčanjima

28.07.2011 u 17:56

Bionic
Reading

Izraelski parlament (Kneset) odbio je prijedlog zakona koji bi legalizirao građanski brak, javlja list Haaretz, pa će se nastaviti praksu da svi, bez obzira na vjeru ili svjetonazor, stanu pred rabinom kako naređuje židovska ortodoksija

Prijedlog je to lijeve stranke Meretz koji je dobio tek 17 glasova podrške. Protiv je bilo 40 zastupnika, nekoliko ih je bilo suzdržano, a većina od 120 parlamentaraca je bila odsutna ili je bojkotirala glasovanje.

Istraživanje koje je provelo Sveučilište Ben Gurion pokazuje pak da dvije trećine stanovnika podržava uvođenje civilnih brakova ali da bi se tek trećina ispitanih civilno i vjenčalo.

U Izraelu je dopušteno samo ortodoksno židovsko vjenčanje što znači da se svi, bez obzira na vjeru, bili agnostici ili ateisti, moraju pojaviti pred rabinom ili otići se vjenčati u inozemstvo (najčešće je to Cipar), s obzirom da izraelska država inozemna vjenčanja i priznaje.

Pošto su inozemna vjenčanja skupa i komplicirana većina prihvaća ovu diskiminaciju i prima blagoslov koji daje židovski vjerski predstavnik.