napeto u jeruzalemu

Izraelski ministar u provokativnom obilasku Brda hrama: Mi smo ovdje glavni!

21.05.2023 u 14:08

Bionic
Reading

Desničarski izraelski ministar sigurnosti Itamar Ben-Gvir u nedjelju je posjetio Brdo hrama, sveto mjesto muslimana i Židova u Jeruzalemu, i rekao da je Izrael tamo "glavni", što je palestinska strana osudila, nakon više mjeseci nasilja i povišenih napetosti

Ben-Gvir je to rekao tijekom ranojutarnjeg posjeta području koje Židovi nazivaju Brdo hrama, a Palestinci Plato džamija, nekoliko dana nakon što su se skupine židovske mladeži potukle s Palestincima i izvikivale rasističke slogane tijekom nacionalističkog marša kroz Stari grad u Jeruzalemu.

"Sretan sam što se uspinjem na Brdo hrama, najvažnije mjesto za narod Izraela", kazao je Ben-Gvir tijekom posjeta mjestu, koje predstavlja najosjetljiviju dodirnu točku između muslimana i Židova u Jeruzalemu, koja je poprište neprestanih sukobljavanja.

Napetosti oko Brda hrama 2021. doprinijele su izbijanju 10-dnevnog rata s islamističkom skupinom Hamas koja upravlja Pojasom Gaze.

Hamas je u više navrata upozorio da će reagirati na ono što smatra židovskim upadima na mjesto, za koje, prema sporazumu radi obuzdavanja tenzija, skrbi Jordan.

"Sve prijetnje Hamasa neće pomoći, mi smo glavni ovdje u Jeruzalemu i u cijeloj zemlji Izrael", poručio je Ben-Gvir.

Brdo hrama je najsvetije mjesto za Židove, gdje je biblijski kralj Salomon izgradio prvi hram prije 3000 godina i gdje su drugi hram razorili Rimljani.

Danas je to ujedno i treće najsvetije mjesto u islamu, a sadrži džamiju Al-Aqsa sa zlatnom kupolom, za koju muslimani vjeruju da je mjesto gdje je prorok Muhamed uzašao na nebo.

  • +21
Sukob u Jeruzalemu Izvor: Profimedia/AFP / Autor: AHMAD GHARABLI

Prema sporazumu, nemuslimani mogu posjetiti mjesto u središtu Starog grada, no nije im dozvoljena molitva. Međutim, židovski posjetitelji sve češće tu zabranu ignoriraju.

Palestinci pak to smatraju provokacijom i boje se da Izrael namjerava preuzeti kontrolu nad svetištem.

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa je rekao da Ben-Gvirov "upad u dvorište džamije Al-Aqsa, rano ujutro, poput lopova, neće promijeniti stvarnost i neće nametnuti izraelski suverenitet nad njom".

Glasnogovornik Hamasa je kazao da će Izrael snositi posljedice zbog Ben-Gvirovog "divljačkog napada" na džamiju i pozvao je Palestince da povećaju broj svojih posjeta i "stoje kao bedem ususret svim pokušajima da ju se oskvrne i učini židovskom".

Izrael je osvojio Stari grad Jeruzalem, koji uključuje Al-Aqsu i okolni Zid plača, sveto mjesto za molitvu Židova, tijekom rata 1967.

Izrael je otada anektirao Istočni Jeruzalem, što međunarodna zajednica ne priznaje, i cijeli grad smatra svojom vječnom i nepodijeljenom prijestolnicom. Palestinci pak Istočni Jeruzalem žele za glavni grad svoje buduće države.