pojas gaze

Izraelske postrojbe šire operacije u području Khan Younisa

29.12.2023 u 12:47

Bionic
Reading

Izraelske postrojbe "šire" svoje operacije u području oko Khan Younisa, na jugu Pojasa Gate, potvrdile su u petak na X-u Izraelske obrambene snage (IDF)

"Vojnici su eliminirali više desetaka terorista u zračnim napadima, tenkovskoj paljbi i kopnenoj akciji", objavio je IDF o borbama vođenim u četvrtak.

U više sukoba na sjeveru Gaze, dodaje IDF, eliminirano je na desetke Hamasovih terorista, dodaje IDF.

Prema izraelskim izvorima, vjeruje se da se vođe Hamasa skrivaju u tunelima u području Khan Younisa gdje IDF trenutno koncentrira svoje snage. IDF je obavijestio stanovnike da krenu u Rafah, jugozapadno od egipatske granice.

UN upozorava na tešku humanitarnu situaciju u trenutku kada se izaslanstvo Hamasa, koji se u SAD-u i EU nalazi na popisu terorističkih organizacija, očekuje u Kairu gdje bi se trebalo o razgovarati o egipatskom prijedlogu prekida vatre.

Tijekom noći u Rafah su se slili brojni stanovnici i potražili utočište u tom gradu na granici s Egiptom. Tijekom noći ovaj grad na egipatskoj granici pretrpio je nova bombardiranja, a stanovnici su pohrlili prema hrpama ruševina u potrazi za preživjelima.

Agencija UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA) u petak je objavila da je izraelska vojska pucala na jedan od njihovih konvoja s pomoći koji se kretao zacrtanom rutom sa sjevera enklave.

"Naš šef međunarodnog konvoja i njegova ekipa nisu ozlijeđeni, ali je jedno vozilo oštećeno", objavi je direktor UNRWA na X-u Thomas White.

"Humanitarni radnici nikada ne bi smjeli biti meta", rekao je White.

Prema njegovim riječima, do incidenta je došlo u četvrtak poslijepodne. Izraelska vojska potvrdila je za AFP ovu informaciju.