skandal s prisluškivanjem

Izraelska policija koristila Pegasus protiv građana, na meti se našli suradnici i sin bivšeg premijera Netanyahua

07.02.2022 u 13:11

Bionic
Reading

Izraelski ministar zadužen za policiju rekao je u ponedjeljak da će osnovati državno istražno povjerenstvo nakon što je izraelski dnevni list objavio da je izraelska policija nezakonito koristila špijunski softver protiv suradnika bivšeg premijera Benjamina Netanyahua i drugih javnih osoba

Pegasus, alat za hakiranje mobitela koji je proizveo izraelski NSO Group, korišten je u cilju "prikupljanja podataka i prije nego je bilo kakva istraga bila otvorena protiv tih meta i bez sudskih naloga", objavio je Calcalist.

Te mete bile su sin i dvoje pomoćnika bivšeg premijera, kojemu se sudi za korupciju, zatim još jedan suoptuženik te nekoliko očevidaca, kao i dvoje bivših dužnosnika, navodi list.

Netanyahuovi odvjetnici traže da se postupak protiv njega suspendira dok se ne razjasni Calcalistovo izvješće, a ministar za unutarnju sigurnost Omer Barlev rekao je da će osnovati istražno povjerenstvo kako bi u cijelosti istražio te optužbe.

"Neće biti takvih propusta pod mojom palicom", rekao je.

Policija provodi interne istrage i odgovara na pitanja parlamentarnih odbora otkako je Calcalist prošli mjesec objavio da su njezini istražitelji koristili Pegasus protiv izraelskih građana, ponekad bez naloga.

Izraelski premijer Naftali Bennett nije imao komentara, no najmanje troje ministara zatražilo je neovisnu istragu, kao i Sindikat novinara.

Zabrinutost je izrazio i predsjednik Isaac Herzog i zatražio detaljnu istragu.