trajni mir

Izrael želi normalizirati odnose s cijelim Bliskim istokom

30.06.2021 u 15:31

Bionic
Reading

Izraelski ministar vanjskih poslova u srijedu je rekao da je njegov posjet Ujedinjenim Arapskim Emiratima početak puta prema trajnom miru s drugim zemljama Bliskog istoka, čime je pružio ruku prijateljstva arapskim državama koje još uvijek oprezno pristupaju normalizaciji odnosa s Izraelom

Yair Lapid je prvi izraelski ministar vanjskih poslova koji je posjetio Ujedinjene Arapske Emirate otkako je ta zemlja Zaljeva uspostavila diplomatske odnose s Izraelom prošle godine.

Lapid je također izrazio zabrinutost u vezi iranskog nuklearnog sporazuma o kojem se pregovara u Beču. Lapidov posjet dogodio se usred nesuglasica Izraela i arapskih zemalja zbog pokušaja SAD-a da ponovo postane dio nuklearnog pakta iz 2015. između Irana i svjetskih sila. Prije tri godine, tadašnji američki predsjednik Donald Trump izašao je iz dogovora, a podržale su ga Saudijska Arabija i saveznici u Zaljevu.

''Ovaj posjet nije kraj mira, već njegov početak'', rekao je Lapid. "Naša ruka je pružena (...) Nadam se da je ovaj posjet prvi od mnogih i da ćemo zajedno s našim novim prijateljima nastaviti stvarati povijest u cijeloj regiji."

UAE i Bahrain su s Izraelom potpisali Abrahamski sporazum o normalizaciji odnosa, a svoj potpis je stavio i Donald Trump. Sve zemlje su zabrinute u vezi Irana i islamističkih skupina. Maroko i Sudan su također prekinuli neprijateljstvo s Izraelom.

''Trebamo postići dobar dogovor na temelju svega što ćemo imati o Iranu'' kazao je Lapid dodajući da Izrael o tome razgovara sa Sjedinjenim Državama.

Zaljevske države traže kvalitetniji sporazum na dulje vrijeme koji se odnosi na raketni program Teherana i podršku regionalnim opunomoćenicima.

Cilj pregovora u Beču jest da Iran i SAD djeluju u skladu s nuklearnim sporazumom koji je ograničio nuklearne aktivnosti Teherana u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija. Kada je Trump izašao iz dogovora, ponovo je uveo Teheranu sankcije, nakon čega je Iran počeo prekoračivati nametnuta ograničenja nuklearnog programa.

Tijekom dvodnevnog posjeta, Lapid je otvorio izraelsko veleposlanstvo u Abu Dhabiju i generalni konzulat u Dubaiju.

U srijedu su Izrael i UAE počeli razgovarati o sporazumu o slobodnoj trgovini, a ranije su potpisali ugovore o turizmu, ulaganjima i suradnji na različitim područjima; od energetike do tehnologije.

Lapid je naglasio da očekuje još više sporazuma između Izraela i UAE koji će pokazati što znači kada države odaberu suradnju umjesto sukoba.