nesigurnost

Izrael strahuje da će iranski nuklearni sporazum biti slabiji od prethodnog

20.02.2022 u 23:14

Bionic
Reading

Izraelski premijer Naftali Bennett rekao je u nedjelju da je ugovor o iranskom nuklearnom programu "pred vratima", dodajući da se boji da će biti "slabiji" od prethodnog potpisanog 2015. te da će stoga Izrael morati "vlastitim sredstvima jamčiti sigurnost svojih građana"

Pregovori o iranskom nuklearnom programu nastavili su se krajem studenog u Beču nakon duge stanke, sa zadaćom da se Sjedinjene Države vrate u ugovor koji je potpisan 2015. a trebao je spriječiti Teheran da dobije atomsku bombu, iako je Islamska Republika uporno nijekala da ima takav plan.

SAD je izašao iz ugovora 2018. u vrijeme predsjednika Donalda Trumpa i odmah je vratio sankcije Teheranu. Iran se, reagirajući na taj potez, oslobodio velikog dijela ograničenja svojih nuklearnih aktivnosti koje je bio prihvatio.

Izrael, saveznik SAD-a i najveći neprijatelj Irana, smatra Teheran i njegov nuklearni program prijetnjom svojoj i bliskoistočnoj sigurnosti. Židovska država se protivila ugovoru iz 2015. zbog toga što je ukidanje sankcija predviđeno ugovorom omogućilo Iranu da se još više naoružava.

"Novi ugovor je pred vratima (...) Bit će slabiji od prošlog", rekao je Bennett u nedjelju uoči tjedne sjednice vlade u Jeruzalemu. Izrael se priprema za "dan nakon (ugovora) na svim razinama", dodao je.

"Iranski terorizam je prijetnja nama i drugim zemljama u regiji (...) Izrael se priprema za dan nakon (potpisivanja ugovora) kako bi vlastitim sredstvima zajamčio sigurnost svojih građana", istaknuo je Bennett.

Izraelski premijer se u nedjelju navečer osvrnuo na tu temu na konferenciji američkih židovskih organizacija.

"Najveći problem s tim (novim) ugovorom je to što će za dvije i pol godine (...) Iran moći proizvesti, postaviti i pustiti u pogon nuklearne centrifuge", istaknuo je u govoru.

Izraelski ministar obrane Benny Gantz rekao je nešto ranije na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu, u Njemačkoj da "treba sve učiniti kako Iran ne bi nikad bio u prilici da proizvede nuklearno oružje".